14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSeceta pârjoleşte producţia agricolă

Seceta pârjoleşte producţia agricolă

A început recoltatul la porumb şi floarea-soarelui. Din cauza căldurii, culturile de toamnă s-au copt mai devreme. Până acum, producţia este mai slabă decât într-un an agricol normal.

 

Porumbul şi floarea-soarelui s-au copt mai devreme decât de obicei în această perioadă secetoasă. Deşi luna în care se recoltau aceste culturi era septembrie, vremea călduroasă a făcut ca ele să se coacă în august. Astfel că a început campania agricolă de toamnă cu câteva săptămâni mai devreme decât de obicei, după cum anunţă Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj.

În câteva zone din judeţ, agricultorii au ieşit pe câmpuri încă de la începutul săptămânii şi recoltează de zor porumbul şi floarea-soarelui. „A început deja să se recolteze porumbul timpuriu şi floarea-soarelui în sudul judeţului, în zona Măceşu de Jos şi undeva pe lângă Segarcea, dar zilele viitoare va începe campania şi în alte zone ale judeţului“, a spus directorul DADR Dolj, Cornel Popa.

În judeţ sunt cultivate 36.000 de hectare cu floarea-soarelui şi 127.000 de hectare cu porumb. Soiurile de porumb timpuriu sunt numai bune de pus în hambare, în timp ce la alte tipuri recoltatul începe peste câteva săptămâni.

 

Recolte slabe

 

Dacă la păioase producţia de anul acesta a fost foarte bună, la porumb şi floarea-soarelui recoltele de până acum sunt destul de slabe. „La porumbul timpuriu se obţin 6.000 de kilograme boabe la hectar, ceea ce este destul de puţin faţă de alţi ani, când se recoltau 9.000-10.000. Dar nu putem să tragem o concluzie generală, pentru că recoltatul este abia la început“, a menţionat Popa.

Şi la floarea-soarelui producţia este slabă, de numai 1.300-1.400 de kilograme la hectar.

Producţii mai mari se vor obţine în zonele unde aceste culturi au fost irigate, dar acestea sunt foarte puţine. Producătorii anticipează că vor avea parte de producţii mici la porumb şi floare. „Plantele au crescut destul de înalte, mai ales porumbul, dar în ultima perioadă, când au avut nevoie de apă la umplerea bobului, nu a mai plouat şi de aceea vor fi producţii mai mici decât ne-am fi aşteptat. Ştiuletele de porumb a crescut bine, dar boabele sunt ceva mai mici, din cauza secetei“, a spus un fermier doljean. Alt agricultor a adăugat că nici floarea-soarelui nu s-a dezvoltat cum trebuie, din lipsa apei, iar căldura excesivă şi prelungită a grăbit maturizarea plantelor.

 

„Culegem porumbul din cauza ciorilor“

 

Nu numai seceta îndelungată i-a împins pe ţărani să-şi recolteze porumbul, ci şi stolurile de ciori, care au năpădit pe culturi. „Culegem porumbul acum, că îl mănâncă ciorile. La capătul tarlalei mi-au mâncat un sfert din recoltă. Şi la vecini este la fel. Dacă începe cineva să culeagă mâine porumbul, atunci încep şi eu. S-a făcut mai devreme anul ăsta, din cauza căldurii“, a spus un ţăran din comuna Cerăt.

Ciorile au făcut prăpăd şi în Şimnic. Chiar dacă în această zonă porumbul încă mai este verde, oamenii se gândesc să îl culeagă de teama păsărilor. „Ne-au mâncat ciorile tot porumbul. Nu e destul de copt, dar, dacă îl mai lăsăm pe câmp câteva zile, nu mai rămânem cu nimic“, a menţionat un agricultor din Şimnic.

Cum recoltatul a început, specialiştii din agricultură spun că şi însămânţarea păioaselor şi a rapiţei se va face, de asemenea, mai devreme anul acesta. Mulţi fermieri deja şi-au procurat sămânţa, pe motiv că, dacă recoltatul începe de pe acum, toate celelalte lucrări agricole vor fi devansate cu câteva săptămâni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII