14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriHuila din Valea Jiului, ofertată la bursa de mărfuri

Huila din Valea Jiului, ofertată la bursa de mărfuri

Cărbunele din Valea Jiului va fi ofertat în această vară la bursa de mărfuri. În acest mod, administraţia Companiei Naţionale a Huilei Petroşani susţine că încearcă să testeze piaţa, dat fiind faptul că, la nivel european, huila este mult mai scumpă faţă de cea din Valea Jiului. Administraţia CNH a mai încercat o dată să vândă cărbune la bursă, anul trecut, însă pe toată durata ofertei nu a găsit nici un cumpărător.

Daniel Surulescu, director general al CNH, susţine că va oferi pe bursă o cantitate de 200.000 de tone de huilă pentru a testa piaţa, în condiţiile în care cărbunele a redevenit interesant la nivel european şi mondial. „Termocentralele nu au reuşit să-şi adjudece licitaţiile din cauza preţurilor foarte mari, pe de o parte, iar creşterea cererii de energie în condiţiile creşterii preţului la petrol şi gaze a readus în atenţie cărbunele. În plus, tehnologiile moderne de ardere pot duce la atragerea unor noi clienţi, iar noi să ne reorientăm ca politică de marketing“, a declarat Surulescu.

Potrivit conducerii CNH, huila energetică vândută către principalii beneficiari are preţuri cuprinse între 45,6 lei/ gigacalorie şi 48,5 lei/ gigacalorie, în funcţie de cantitate, sorturi şi capacitatea de a vinde energie pe piaţă. „Preţul cărbunelui a crescut faţă de anul trecut cu 8,2 la sută în cazul Termocentralei Paroşeni, respectiv 6,62 la sută pentru Mintia. Cu toate acestea, la nivel european, preţul mediu al tonei de cărbune este de 56,6 lei/ gigacalorie, iar dacă am reuşi să vindem la acest preţ, nu am avea nevoie de subvenţii şi am putea funcţiona singuri“, a mai spus Surulescu.

Compania Naţională a Huilei are în prezent 11.500 de angajaţi, iar producţia anuală este de aproximativ trei milioane de tone.

Conform înţelegerii cu Uniunea Europeană, din 2011, statul nu va mai avea voie să subvenţioneze mineritul din Valea Jiului, iar în următorii ani, Ministerul Economiei şi Finanţelor trebuie să se decidă asupra celei mai viabile soluţii de relansare a sectorului minier. Există mai multe variante în acest sens, respectiv crearea unui complex energetic sau reorganizarea activităţii prin înfiinţarea unei societăţi naţionale în locul companiei din prezent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS