22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriActivele Electroputere, scoase la licitatie

Activele Electroputere, scoase la licitatie

Cantina si policlinica unitatii, pe care administratia doljeana le solicita gratuit de câtiva ani, vor fi scoase la mezat. Cel mai probabil, banii obtinuti vor merge in contul datoriilor catre stat.


Policlinica si cantina SC Electroputere Craiova, doua dintre activele pe care administratia doljeana le-a solicitat insistent in ultimii ani, vor fi vândute prin licitatie. Asa a decis conducerea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine pachetul majoritar de 62,8% din actiunile intreprinderii craiovene. Actionarul majoritar a lansat deja o licitatie pentru evaluarea activelor, de catre experti agreati de AVAS, pasul preliminar inainte de scoaterea la licitatie a acestora. Cel mai probabil, banii incasati pe cantina si policlinica vor fi folositi pentru plata unei parti din datoriile catre stat, asa cum s-a mai intâmplat si cu alte obiective din patrimoniul Electroputere. Intentia statului de a scoate bani din active a fost dezvaluita ieri de directorul general al intreprinderii, Cornel Mondea. La auzul vestii, prefectul Nicolae Giugea s-a aratat destul de suparat, mai ales ca administratia vedea in cladirile cu pricina o solutie pentru mutarea aici a unor institutii publice ale caror sedii au fost revendicate. „Ce sa facem? Voi vorbi din nou cu presedintele AVAS. Cele doua active au o importanta sociala deosebita, pentru ca avem multe institutii publice care au sediile revendicate si nu avem unde sa le mutam. O consideram o solutie fericita de rezolvare a problemelor. Altfel, nu vad nici o iesire din aceasta situatie“, a declarat Giugea.


Uzina inca asteapta trenul privatizarii


In alta ordine de idei, trebuie spus ca uzina a demarat procesul de restructurare cerut recent de presedintele AVAS, Razvan Orasanu. Muncitorii de la fabrica de scularie au fost mutati la fabricile de aparataj si transformatoare, cu tot cu activitate. Hala in care lucrau pâna acum va intra in conservare, pentru ca energia si utilitatile, plus intretinerea ei determina cheltuieli in plus. De fapt, reducerea cheltuielilor este si una dintre temele trasate de AVAS pentru acest an, când se spera ca uzina craioveana va fi, in sfârsit, privatizata. Cornel Mondea a declarat ca lunar aceste cheltuieli se ridica la aproximativ 15 miliarde de lei vechi. Alt punct pe ordinea de zi a restructurarii ar fi gasirea unei solutii de a renunta la fabrica de oxigen a unitatii. In fine, referitor la personal, acesta se va reduce treptat. 600 de angajati vor pleca acasa in cursul acestui an, cu acordarea de salarii compensatorii. Primii 250 dintre ei au primit deja preavize, ei urmând sa paraseasca fabrica pâna la sfârsitul acestei luni. Se aude mai putin despre directori, desi, la recenta vizita la Craiova, seful AVAS a spus ca sunt prea multi. Desi restructurarea uzinei se face in vederea privatizarii, trebuie spus ca pâna acum AVAS nu s-a decis asupra strategiei: pe bucati sau la pachet. Despre concernul austriac A-TEC, cel care era interesat de preluarea fabricii in totalitate, nu s-a mai auzit pâna acum nimic, desi termenul de o saptamâna, in care concernul promitea ca va veni cu o oferta concreta, a expirat de mult.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS