13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDispar directori la ELECTROPUTERE

Dispar directori la ELECTROPUTERE

Uzina craioveana va fi restructurata prin comasarea activitatii si reducerea personalului. O prima transa de 300 din cei 600 de salariati disponibilizati va pleca acasa la sfârsitul acestei luni.


Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu, a efectuat ieri o vizita de lucru la SC ELECTROPUTERE SA Craiova, societate inclusa in programul de privatizare si la care statul detine pachetul majoritar de 62,8% de actiuni. Dupa o inspectie care a durat mai bine de sase ore si discutii cu conducerea unitatii, presedintele AVAS a ajuns la concluzia ca uzina craioveana trebuie restructurata pentru a fi facuta atractiva posibililor investitori. Comasarea activitatii si reducerea numarului de personal sunt principalele teme pe care directorul general, Cornel Mondea, le-a primit in urmatoarea saptamâna de la Orasanu. „ELECTROPUTERE are prea multi directori. Nu are cum sa fie director un sef de hala cu 124 de oameni in subordine. Activitatea trebuie comasata“, a afirmat presedintele AVAS, in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta dupa incheierea vizitei. De asemenea, 600 de muncitori ai uzinei trebuie sa plece acasa in cursul acestui an, ca urmare a comasarii activitatii. Razvan Orasanu a spus ca prefera sa nu discute daca acesti oameni vor primi sau nu salarii compensatorii.


Austriecii au strâmbat din nas când au auzit de datorii


Conform presedintelui AVAS, in scurt timp, societatea va fi scoasa din nou la privatizare, dar in forma restructurata. Vizita lui Razvan Orasanu la Craiova vine la numai câteva zile dupa ce intreprinderea a fost vizitata si de reprezentantii holdingului austriac A-TEC Industries, investitorul-surpriza care si-a anuntat intentia de preluare in intregime a ELECTROPUTERE Craiova, cu anumite conditii insa referitoare la scaderea numarului de personal si la rezolvarea problemei legate de datoriile de 30 de milioane de euro pe care uzina le are catre bugetul de stat, aspect neplacut pentru ei. „Austriecii au venit sa vada cum se poate rezolva cu datoriile. Aceasta este o problema foarte delicata. Stergerea datoriilor inseamna ajutor de stat. Or, aceasta nu se poate face decât cu respectarea anumitor conditii, cum ar fi investirea din partea cumparatorilor a unei sume egale in modernizarea intreprinderii“, a afirmat Orasanu.


Jumatate din directori vor disparea


La rândul sau, Cornel Mondea, directorul general al ELECTROPUTERE Craiova, a declarat ca dupa restructurare jumatate din functiile de directori vor disparea din organigrama.


„Sunt noua directori si trei ingineri-sef. La fabricile mari avem directori, la cele mici ingineri-sef. Acum noi trebuie sa facem o noua organigrama. Am intârziat pâna acum pentru ca nu stiam cum vor sa privatizeze fabrica: la pachet sau pe bucati. De fapt, nici acum nu este clara strategia de privatizare. In ceea ce priveste directorii, numarul acestora va fi redus la jumatate prin noua organigrama, pentru ca vom comasa activitatea. Spre exemplu, la scularie avem o hala intreaga si doar 100 de oameni, pe care ii vom muta in alta fabrica. Hala urmeaza sa intre in conservare“, a afirmat Mondea. Directorul general a facut si precizari cu privire la numarul salariatilor, spunând ca austriecii au cam strâmbat din nas atunci când au vazut actuala organigrama. „Suntem 3.200 de salariati. Austriacul a zis ca suntem prea multi, ca schema de personal este supradimensionata. Noi avem deja o hotarâre de guvern, prin care putem sa disponibilizam, cu salarii compensatorii, circa 600 de salariati. Jumatate va pleca acasa la sfârsitul acestei luni, iar cealalta jumatate, la sfârsitul lunii iunie“, a mai spus Cornel Mondea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII