13.1 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfacerea „Robur“ da dureri de cap statului

Afacerea „Robur“ da dureri de cap statului

SC Robur SA Târgu Jiu, societate care il are ca actionar majoritar pe controversatul om de afaceri Iulian Siclitaru, a incaput pe mâna lichidatorului judiciar, care ii scoate la vânzare toate bunurile imobile pentru recuperarea unei datorii catre bugetul statului de aproximativ doua sute de miliarde de lei.


Problemele financiare ale firmei au inceput in urma cu peste doi ani, când mai multi angajati din Târgu Jiu ai Robur au protestat pentru ca nu-si primisera salariile restante. Cu o activitate din ce in ce mai putin eficienta, societatea patronata de Siclitaru prin intermediul Sc Rebonis Corp a intrat in incapacitate de plata si a inceput sa acumuleze restante catre bugetul consolidat al statului, ajungând in cele din urma sa datoreze aproximativ cinci milioane de euro. Pentru ca gluma parea sa se ingroase, reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au pus sechestru pe o parte din bunuri si le-au scos la vânzare, recuperând putin peste trei miliarde de lei din cele 15 cât preluase de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate Gorj si Dolj. AVAS a scos la licitatie la vremea respectiva un imobil compus din cladire P+1 cu o suprafata construita de 201 metri patrati, o magazie cu o suprafata de peste 80 de metri patrati, precum si un teren de 850 mp, toate situate in Târgu Jiu pe strada Ecaterina Teodoroiu, unde era si sediul social al firmei. Pretul de pornire a fost de aproximativ 74.000 de dolari plus TVA. Totodata, AVAS a vândut mai multe constructii si un teren de 2.714 metri patrati din localitatea Polovragi, active pentru care a cerut aproximativ 30.000 de dolari, la acestea adaugându-se un teren de peste 3.200 de metri patrati din Târgu Jiu, evaluat ca pret de pornire la aproape 21.000 de dolari plus taxa pe valoarea adaugata.


Autoritatile statului, legate la ochi


Dupa ce AVAS si-a recuperat partea care i se cuvenea din restantele de plata, a venit rândul celorlalti creditori sa-si ceara drepturile. Singura solutie gasita de finante, care aveau de incasat debite de zeci de miliarde de lei de la firma lui Siclitaru, a fost sa ceara declararea falimentului SC Robur SA Târgu Jiu, lucru pe care l-au si reusit in luna mai, anul acesta, când Tribunalul Dolj a pronuntat dizolvarea societatii si scoaterea la licitatie a tuturor bunurilor imobile. Lichidatorul judiciar desemnat de instanta, BNP Consult, a publicat deja anunturile de vânzare a mai multor terenuri si constructii din Târgu Jiu, dar reprezentantii sai nu se asteapta la rezultate spectaculoase. „Bunurile pe care le vom scoate la vânzare sunt evaluate la aproximativ 100 de miliarde de lei si se intind in doua judete, Gorj si Dolj. Robur a avut o filiala si la Craiova. Vor fi greu de vândut, mai ales ca nu prea s-au inscris cumparatori la licitatie. Lumea vrea terenuri in centrul orasului, nu la Plenita sau la Malu Mare“, a declarat pentru GdS directorul BNP Consult, Vlad Babov. Intr-o prima faza, lichidatorul a scos la vânzare mai multe terenuri si cladiri din Gorj, situate la Polovragi, Tismana sau Târgu Carbunesti, al caror pret de pornire se ridica la peste 30 de miliarde de lei. Reprezentantii statului par sa nu fie straini de conditiile in care Robur a intrat in incapacitate de plata. Daca, in cazul celorlalte societati falimentare, capitalul social era complet privat, la firma din Târgu Jiu pe lista actionarilor figureaza, alaturi de SIF Banat Crisana, si Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului, actualul OPSPI din cadrul Ministerului Economiei, care detine 6,27% din actiuni, asa cum reiese din datele de la Oficiul Registrului Comertului. Cu alte cuvinte, reprezentantii statului stiau despre situatia dificila a societatii, dar nu au luat nici o masura ca datoriile catre bugetul statului sa nu creasca la aproape cinci milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS