34 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA: Măsuri dure luate împotriva bugetarilor nevaccinați

SUA: Măsuri dure luate împotriva bugetarilor nevaccinați

Angajații publici din Los Angeles care nu sunt vaccinați trebuie să se testeze de două ori pe săptămână împotriva coronavirusului, în timpul lor liber, și să plătească 65 de dolari pentru fiecare test din propriul buzunar.

Aceasta în contextul în care ofițerii de poliție, pompierii și alți angajați municipali vor trebui să fie vaccinați până la 18 decembrie, în caz contrar urmând să fie supuși unor „acțiuni coercitive.” În plus, vaccinarea anti-COVID a devenit condiție de angajare în instituțiile municipale din metropolă. Los Angeles nu este însă singurul oraș american care a luat măsuri împotriva angajaților nevaccinați anti-COVID-19, conform G4Media.ro.

Angajații nevaccinați trebuie să fie testați de două ori pe săptămână pentru coronavirus, în timpul lor liber

Funcționarii municipali care nu vor respecta solicitarea de a se vaccina până la 18 decembrie se vor confrunta cu „acțiuni corective,” conform unui plan adoptat marți de Consiliul Local din Los Angeles.

Până atunci, angajații nevaccinați – pompieri, polițiști, bibliotecari etc. – vor trebui să fie testați de două ori pe săptămână pentru coronavirus, în timpul lor liber, și la un cost de 65 de dolari, care vor fi retrași din cecul lor de salarii.

Conform planului aprobat, angajații publici care doresc scutiri medicale sau religioase vor trebui, de asemenea, să fie testați de două ori pe săptămână, dar orașul le va rambursa costurile de testare dacă aceștia vor primi în final derogările solicitate.

Los Angeles Times a precizat, citându-l pe ofițerul administrativ al orașului, Matt Szabo, că deși Consiliul Local a decis să prelungească termenul limită de vaccinare și să ofere angajaților municipalității mai mult timp pentru a se vaccina, ar putea exista consecințe mai rapide pentru funcționarii care refuză să-l respecte.

Angajații care nu au demonstrat că sunt vaccinați sau care au anunțat că doresc o scutire vor fi obligați să semneze o notificare

Conform planului, angajații care nu au demonstrat că sunt vaccinați sau care au anunțat că doresc o scutire vor fi obligați să semneze o notificare care le cere să prezinte dovada vaccinării până pe 18 decembrie. Dacă refuză să semneze acea notificare, ar putea să primească o avertizare care va începe procesul de reziliere a contractului de muncă, a afirmat Szabo.

Planul – care a fost aprobat printr-o rezoluție cu 13 voturi pentru și niciunul împotrivă – stipulează că nerespectarea cerințelor notificării „va duce la acțiuni corective adecvate și imediate.”

În luna august, membrii Consiliului Local au adoptat o ordonanță care impunea angajaților orașului să se vaccineze împotriva COVID, cu excepția cazului în care sunt aprobați pentru o scutire medicală sau religioasă.  Acele reguli au devenit condiții de angajare în oraș săptămâna trecută, dar legea nu a precizat ce se va întâmpla, la acea vreme, cu persoanele care refuzau să se vaccineze.

Ordinul de vaccinare obligatorie „este esențial pentru protejarea sănătății și siguranței forței noastre de muncă și a locuitorilor

Primarul Eric Garcetti a precizat într-o declarație săptămâna trecută că ordinul de vaccinare obligatorie „este esențial pentru protejarea sănătății și siguranței forței noastre de muncă și a locuitorilor din Los Angeles pe care îi servim.”

„Angajații trebuie să fie vaccinați până pe 18 decembrie și, între timp, punem în aplicare un program riguros de testare. Să fie clar: orice angajat care refuză să fie vaccinat până la această dată ar trebui să fie pregătit să-și piardă locul de muncă,” a spus primarul.

Până luni, aproape 73% dintre angajații orașului – fără a include aici angajații Department of Water and Power (Departamentul de Apă și Energie) – au fost vaccinați cu cel puțin o doză, potrivit unei analize a datelor municipalității realizată de jurnaliștii de la Los Angeles Times.

Aproape 12% dintre funcționarii publici au raportat că nu sunt vaccinați, iar alți 15% nu au furnizat informații despre statutul lor de vaccinare.

Angajații pot primi o „amânare medicală” pentru vaccinare dacă au fost recent diagnosticați cu COVID-19

Oficialii au spus că aproape 5.000 de angajați municipali intenționează să obțină derogări medicale sau religioase. De asemenea, angajații pot primi o „amânare medicală” pentru vaccinare dacă au fost recent diagnosticați cu COVID-19 sau au fost tratați pentru coronavirus.

Oficialii din Los Angeles au solicitat inițial sancțiuni mai aspre pentru bugetarii care ignoră sau sfidează regulile. O propunere anterioară a cerut ca aceștia să fie sancționați cu cinci zile de suspendare pentru insubordonare, apoi să li se trimită o notificare de reziliere dacă se întorceau fără să fi făcut „progrese substanțiale pentru a se conforma” cu mandatul de vaccinare.

Cerințele de vaccinare pentru lucrătorii orașului au dus la declanșarea unei acțiuni în instanță

Cerințele de vaccinare pentru lucrătorii orașului au dus la declanșarea unei acțiuni în instanță din partea unui grup de angajați ai Departamentului de Poliție din Los Angeles care contestă ordinul. Un grup de pompieri a intentat și el un proces din cauza obligativității vaccinului, argumentând că ordonanța le încalcă drepturile.

De altfel, oficialii din Los Angeles au aprobat planul privind vaccinarea obligatorie a funcționarilor municipali după săptămâni de întâlniri dificile cu sindicatele, care nu s-au finalizat cu un acord. În ciuda opoziției sindicatelor, municipalitatea a descris însă planul drept „ultima ofertă, finală și cea mai bună” cu privire la modul în care vor funcționa cerințele privind vaccinul.

Consiliul Local a adoptat o rezoluție prin care constată că orașul a ajuns într-un impas

Pentru a implementa planul, Consiliul Local a adoptat o rezoluție prin care constată că orașul a ajuns într-un impas și că „există o nevoie imperioasă de o astfel de acțiune unilaterală pentru a proteja sănătatea și siguranța publică și siguranța la locul de muncă.”

Alții angajați au criticat planul municipalității ca fiind „inechitabil și exagerat,” deoarece ar putea duce la rezilierea contractelor de muncă pentru mii de lucrători nevaccinați, într-un moment în care există un deficit acut de personal. De exemplu, o angajată care s-a identificat ca dispecer al poliției a avertizat consilierii locali că concedierea lucrătorilor municipali va agrava lipsa de personal în disceperat.

„Dacă cetățenii cred că este o tragedie acum, când așteaptă două minute ca un operator să răspundă în timp ce un membru al familiei lor moare din cauza unui atac de cord, imaginați-vă indignarea care se va produce atunci când nu va fi nimeni să răspundă la telefon timp de câteva minute și vor începe să moară și mai mulți oameni,” a declarat ea.

Los Angeles nu este însă singurul oraș din Statele Unite care a implementat penalități împotriva angajaților publici care nu sunt vaccinați

Los Angeles nu este însă singurul oraș din Statele Unite care a implementat penalități împotriva angajaților publici care nu sunt vaccinați. Unele jurisdicții au adoptat o linie mai dură decât municipalitatea din metropola californiană.

De exemplu, Primăria din Chicago a început săptămâna trecută să pună ofițerii de poliție care nu s-au conformat mandatului său de vaccinare într-un mod de lucru „fără plată.” Aceasta pe fondul opoziției puternice din partea sindicatelor.

Potrivit unor surse, până la jumătate dintre polițiștii din Chicago ar putea fi trimiși în concediu fără plată din cauza unei dispute între sindicatul lor și primarul Lori Lightfoot cu privire la solicitarea orașului ca ofițerii și ceilalți angajați muncipali să-și dezvăluie statutul de vaccinare.

Primăria San Jose a început să suspende angajații municipali nevaccinați

Săptămâna trecută, Primăria San Jose a început să suspende angajații municipali nevaccinați, după ce a prelungit termenul limită pentru a convinge reticienții să se vaccineze împotriva COVID-19.

Toți cei 7.037 de funcționari publici au primit o perioadă de grație de o săptămână după termenul limită de 30 septembrie pentru a furniza dovada vaccinării înainte de aplicarea mandatului obligatoriu. Celor care au prima doză în această perioadă li se va acorda un timp rezonabil pentru a-și finaliza vaccinarea, potrivit primăriei. Ei nu vor fi pedepsiți decât dacă nu reușesc să primească a doua doză.

De asemenea, angajații care au o derogare religioasă sau medicală aprobată nu se vor confrunta cu sancțiuni.

Primarul din New York a anunțat că toți angajații publici din metropolă trebuie să primească cel puțin o doză de vaccin până pe 29 octombrie

Săptămâna trecută, primarul din New York, Bill de Blasio, a anunțat că toți angajații publici din metropolă – inclusiv ofițerii de poliție, pompierii, lucrătorii de la salubritate etc. – trebuie să primească cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19 până pe 29 octombrie.

Excepție fac ofițerii de la Department of Corrections, care vor avea timp până la 1 decembrie, și aceasta din cauza unui deficit major de personal la închisoarea de pe Rikers Island. Cei care nu respectă mandatul vor fi trimiși în concediu fără plată și, în cele din urmă, își pot pierde locul de muncă.

Noua regulă acoperă 160.500 de angajați, dintre care aproximativ 46.000 nu sunt încă vaccinați. Mulți dintre aceștia din urmă au luat parte luni la un marș de protest împotriva obligativității vaccinării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS