15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGeneralul-maior (rtr.) Ion Dobran împlinește 100 de ani

Generalul-maior (rtr.) Ion Dobran împlinește 100 de ani

Generalul-maior (rtr.) Ion Dobran împlinește mâine venerabila vârstă de 100 de ani. Veteran aviator, erou al celui de-al doilea război mondial, generalul – maior Ion Dobran – singurul pilot în viață din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare – a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii.
Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, generalul Dobran a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.
Activitatea sa pe front însumează 340 de misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.
Dăruit cu pasiunea pentru zbor, generalul – maior Ion Dobran şi-a modelat viaţa după principii ferme şi idealuri în care crede cu tărie şi astăzi.
Cu acest prilej, Statul Major al Forțelor Aeriene organizează, la sediul instituției, de la ora 9.30, o ceremonie în onoarea veteranului aviator, în cadrul căreia eroul va fi înaintat în gradul de general-locotenent (rtr) și i se va conferi Ordinul „Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler”, cu însemn pentru militari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS