15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFermierii, obligaţi să anunţe APIA în legătură cu decesele animalelor

Fermierii, obligaţi să anunţe APIA în legătură cu decesele animalelor

Toţi fermierii care au depus cerere unică de plată în sector animalier, în campania 2014 şi ale căror animale (bovine sau ovine) sunt afectate de epizootii (epidemie – n.r.), au obligaţia de a înştiinţa Centrul Judeţean APIA Gorj în legătură cu pierderile suferite, în termen de zece zile lucrătoare de la producerea unui eveniment de forţă majoră sau circumstanţă excepţională. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj, prin forţa majoră se înţelege acel eveniment imprevizibil şi imposibil de înlăturat, independent de voinţa omului, intervenit după data semnării angajamentului care împiedică executarea lui şi care exonerează de răspundere partea care o invocă. Este vorba de următoarele situaţii: decesul fermierului; incapacitatea profesională de lungă durată a agricultorului; un dezastru natural sever care afectează grav suprafeţele agricole ale exploataţiei; distrugerea accidentală a clădirilor destinate creşterii animalelor, aflate pe teritoriul exploataţiei; o epizootie care afectează parţial sau integral şeptelul agricultorului (boala limbii albastre). Dacă fermierul nu a fost în măsură să îşi respecte angajamentele din cauza unui caz de forţă majoră sau a unor circumstanţe excepţionale aşa cum sunt definite de art. 31 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, acesta îşi păstrează în continuare dreptul la ajutor pentru animalele eligibile în momentul producerii cazului de forţă majoră sau a circumstanţelor excepţionale. În plus, dacă neconformitatea reprezintă urmarea unui caz de forţă majoră sau a unor circumstanţe excepţionale reducerea corespunzătoare nu se aplică.

Documentele se depun obligatoriu

Documentele care atestă cazurile de forţă majoră sau circumstanţele excepţionale şi care trebuie depuse de către beneficiar/moştenitor la dosarul cererii sale de plată, în cazul unei epizootii, sunt documentele eliberate de organismele în drept pentru epizootii care afectează parţial sau integral şeptelul fermierului. Cazurile de forţă majoră sau circumstanţele excepţionale trebuie să fie aduse la cunoștinţa Centrului Județean APIA, în scris, de către solicitant, printr-o înştiinţare, în termen de zece zile lucrătoare de la data producerii evenimentului sau data dobândirii documentului doveditor. Pentru cazurile de deces beneficiar, constatate la faţa locului, fără respectarea termenului de înştiinţare de zece zile, moştenitorul va explica motivul neanunţării într-o „Scrisoare de justificare“ care va fi ataşată la raportul de control.
Toate documentele doveditoare vor fi prezentate de fermieri în original în termen de zece zile lucrătoare de la data producerii evenimentului sau dobândindirii documentului.

Controlul în sector animalier, prelungit

Pe lângă cererile pe care le primeşte de la fermieri, APIA Gorj derulează şi celelalte activităţi specifice. Una dintre acestea vizează prelungirea cu zece zile a termenului de control la faţa locului pentru schema de plată privind ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic la speciiile ovine sau caprine. Termenul a fost prelungit până pe 28 septembrie 2014 inclusiv.
„În cadrul schemei de ajutoare naţionale tranzitorii la specia ovine plus caprine, dintr-un total de 885 de cereri pentru 139.967 de capete animale, sunt supuse controlului la faţa locului 217 fermieri cu 61.120 de capete, respectiv 25% din numărul de cereri şi 46,44% din numărul de animale înscrise în cererea de plată. În cadrul schemei de ajutoare specifice pentru ovine plus caprine din zonele defavorizate, dintr-un total de 352 de cereri pentru 53.410 capete animale, sunt supuse controlului la faţă locului 158 de fermieri cu 30.519 capete, respectiv 45% din numărul de cereri şi 57,14% din numărul de animale din cererea de plată. În această perioadă, funcţionarii APIA efectuază în paralel controalele administrative pentru toate cererile de plată şi efectivele de animale pe scheme de plăţi, motiv pentru care fermierii trebuie să menţină efectivul de animale declarat la adresa sau locaţia înscrisă în cererea de plată. În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijinul financiar pentru schemele de plăți pentru animale devine neeligibilă. Neconformităţile constatate în procedura de control administrativ şi la fata locului se sancţionează, potrivit legislaţiei în vigoare, în sensul reducerii cuantumului plăţilor aferente sau cu excluderi de la plată“, a precizat Constantin Negrea, directorul executiv al APIA Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS