25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCea de-a şasea reuniune a Consiliului Consultativ Interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate

Cea de-a şasea reuniune a Consiliului Consultativ Interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a prezidat marți, 29 aprilie 2014, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cea de-a șasea reuniune a Consiliului Consultativ Interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate.

La această ediție au participat reprezentanţi ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaților, Cancelariei Primului Ministru, Ministerului Afacerilor Externe (Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni, Oficiului Românilor din Străinătate), Ministerului Culturii, Secretariatului de Stat pentru Culte, Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educaţiei Naţionale, Institutului Cultural Român, Patriarhiei Române, Societăţii Române de Televiziune precum şi Societăţii Române de Radiodifuziune.

În deschidere, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a salutat eforturile instituțiilor care tratează problematica românilor de pretutindeni și și-a reafirmat interesul de a avea o strânsă colaborare, bazată pe rezultate concrete.

“Consider esențial schimbul de idei între instituțiile pe care le coordonăm pentru a găsi, prin eforturi comune, cele mai bune soluții pentru problemele comunităților de români din afara granițelor. Cu toate acestea, îmi doresc ca stadiul acestor reuniuni să nu rămână la nivelul schimburilor de idei deoarece trebuie să ne ridicăm la nivelul așteptărilor pe care cetățenii români din străinătate le au de la noi”.

În cadrul reuniunii au fost dezbătute subiecte de actualitate precum organizarea alegerilor europarlamentare în afara granițelor, construirea unei platforme de comunicare între instituțiile prezente, identificarea unei ecuații eficiente în contribuția bugetară a fiecărei instituții cu competențe în domeniul românilor de pretutindeni în parte și eficientizarea procesului de echivalare a diplomelor de studiu.

A fost discutat, de asemenea, stadiul proiectelor destinate românilor din străinătate și au fost semnalate problemele întâmpinate.

Punctele de vedere exprimate în cadrul dezbaterii au vizat necesitatea raţionalizării cadrului legislativ în domeniu, a creşterii vizibilităţii demersurilor iniţiate de instituţiile statului privind românii din afara graniţelor, importanţa acordată coagulării mediului asociativ românesc din străinătate şi multiplicării parteneriatelor interinstituţionale, în beneficiul comunităţilor româneşti din străinătate.

În încheiere, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a evidențiat importanța pe care imaginea României o are pentru comunitățile din afara granițelor, făcând apel la sprijinul tuturor instituțiilor implicate în promovarea corectă a intereselor statului roman în ceea ce privește problematica românilor din străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS