15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFundaţia Gazeta de Sud lansează campania „Salvează o viaţă! Adoptă!“

Fundaţia Gazeta de Sud lansează campania „Salvează o viaţă! Adoptă!“

http://www.youtube.com/watch?v=BC0uT_wzQAw

\n

Fundaţia Gazeta de Sud şi Asociaţia „Viaţa animalelor“, cu sprijinul Adăpostului canin Pod Breasta, încep, de astăzi, o campanie de adopţie a câinilor fără stăpân din adăpostul craiovean. Într-o eră care le este potrivnică acestor animale, singura lor şansă la viaţă a rămas adopţia. Oficial, începând cu data de 1 martie, toţi câinii din adăposturile publice din România pot fi omorâţi, conform legii, prin decizia autorităţilor locale.

Situaţia câinilor din Adăpostul canin Pod Breasta v-a fost relatată de mai multe ori în paginile coditianului Gazeta de Sud. Aceste animale sunt hulite pentru că se află pe stradă, dar acest lucru nu s-a întâmplat din vina lor, ci din cea a oamenilor. Acum, este rândul oamenilor să îi salveze, căci, de la 1 martie, ei vor putea fi eutanasiaţi în masă.

Administraţia adăpostului, deschisă către astfel de campanii

Alături de Asociaţia „Viaţa animalelor“ şi cu sprijinul Adăpostului canin Pod Breasta, Fundaţia Gazeta de Sud îşi propune să ajute câinii prin informarea cetăţenilor în ceea ce priveşte procesul de adopţie şi prin promovarea acestor acţiuni. Administratorul adăpostului, Jean Buzatu, a mărturisit că este deschis acestor campanii şi că problema eutanasierii nu se discută încă la Craiova, chiar dacă în alte oraşe din ţară se zvoneşte că omorârea câinilor va începe de săptămâna viitoare. „Nu se pune problema eutanasierii în momentul de faţă. Deocamdată, nu avem nimic de discutat vizavi de eutanasiere. Vreau să precizez lucrul acesta: menirea mea nu este să eutanasiez câinii, menirea mea este cu totul alta. Scopul meu este acela de a respecta legislaţia până la capăt. Nu îmi face nici o plăcere să eutanasiez câini, vă spun sincer. Cu siguranţă, atâta timp cât voi sta eu în instituţia asta nu se va întâmpla acest lucru, şi voi dovedi, la eventuale controale, că voi face exact cum spune legislaţia“, a declarat administratorul Jean Buzatu pentru Gazeta de Sud. Conform acestuia, adopţiile sunt destul de puţine în această perioadă, fiind adoptaţi între doi şi patru câini pe zi.

Adopţia şi stoparea abandonului, soluţii viabile la problema câinilor

Asociaţia „Viaţa animalelor“, una dintre organizaţiile nonguvernamentale pentru protecţia animalelor din Craiova, a fost înfiinţată în anul 2005, scopul acesteia fiind de a ajuta animalele aflate în dificultate, cu precădere pe cele fără stăpân sau abandonate. Din anul 2006, „Viaţa Animalelor“ este membră fondatoare a Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor (FRPCA). Preşedinta asociaţiei, Aurelia Loacă, consideră că, pe lângă adopţie, oamenii pot ajuta şi prin stoparea abandonului, lucru care a dus, de fapt, la înmulţirea câinilor de pe străzi. „Un oraş fără câini pe străzi înseamnă un oraş civilizat, evoluat, cu cetăţeni responsabili. Cel puţin aceasta este concluzia la care s-a ajuns după mai bine de 20 de ani de dezbateri pe tema câinilor comunitari. Fie că au fost ucişi mii de câini, fie că s-a purces la sterilizarea câinilor comunitari, se pare că problema a rămas nerezolvată. Întrebarea este: ce se poate face? Răspunsul e simplu: să ne implicăm cu toţii. În primul rând, să stopăm abandonul, astfel încât numărul câinilor comunitari să nu mai crească şi, în al doilea rând, să ADOPTĂM un câine. Vino la adăpostul public Breasta! Astfel vei salva o viaţă şi vei contribui la diminuarea numărului de câini fără stăpân. 800 de câini aşteaptă să fie salvaţi“, a declarat, pentru Gazeta de Sud, Aurelia Loacă.

Adopţia la distanţă, neconturată încă la Craiova

Conform legii câinilor fără stăpân, denumită şi „Legea Ionuţ“, adopţia la distanţă este o altă şansă acordată câinilor din adăposturile canine. Aceasta constă în semnarea unui formular de adopţie prin care viitorul stăpân îşi asumă plata lunară a unei sume de bani pentru întreţinerea şi îngrijirea câinelui adoptat. Totuşi, la Craiova, această procedură nu a fost stabilită concret. Conform legii, tarifele pentru adopţia la distanţă trebuie aprobate prin hotărâre de consiliu local, lucru care nu s-a întâmplat încă la noi. În momentul în care se va lua o decizie în acest sens, Gazeta de Sud vă va aduce în atenţie toate amănuntele.

Adopţia, sterilizarea, vaccinarea şi deparazitarea, gratuite

Ceea ce trebuie să ştie craiovenii care doresc să adopte câini este că, acum, adopţia este gratuită. Dacă în urmă cu câteva luni se cereau sume destul de mari pentru a lua câinii din adăpost, acum adopţia nu mai costă nimic. Câinii sunt sterilizaţi şi li se implantează un microcip, ambele operaţiuni fiind gratuite şi realizate de către personalul de la adăpost, iar vaccinarea şi deparazitarea se vor face cu sprijinul Asociaţiei „Viaţa animalelor“. Tot ce trebuie să facă un viitor stăpân este să completeze un formular de adopţie.
Dacă aţi avut un câine şi ştiţi cum este să vă fie alături un suflet care să vă iubească, dacă vreţi să trăiţi din nou acel sentiment sau dacă mai aveţi loc acasă pentru încă un suflet, mergeţi la Breasta şi alegeţi-vă un câine! Numerele de telefon 0744.999.975 (Asociaţia „Viaţa animalelor“) şi 0720.880.484 (Fundaţia Gazeta de Sud) vă stau la dispoziţie pentru orice doriţi să aflaţi.

Administraţia locală decide ce se întâmplă cu câinii

Soarta câinilor maidanezi va fi decisă, începând de la 1 martie 2014, de autoritatea locală. Dacă aceştia nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în termen de 14 zile lucrătoare de la cazarea în adăpost, ei vor fi eutanasiaţi printr-o decizie emisă de împuternicitul primarului. Acelaşi împuternicit al primarului poate decide, pentru fiecare câine, prelungirea perioadei de cazare peste termenul de 14 zile, conform articolului 28 din proiectul de norme al „Legii Ionuţ“, dacă există spaţiu de cazare şi resurse financiare suficiente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS