25.6 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePlenul Senatului dezbate Legea privind Roşia Montană. Preşedintele Comisiei parlamentare speciale a cerut respingerea proiectului

Plenul Senatului dezbate Legea privind Roşia Montană. Preşedintele Comisiei parlamentare speciale a cerut respingerea proiectului

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov (PSD), a propus, azi, plenului Senatului, respingerea proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, propus de Guvern, informează Mediafax. Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România primise, anterior înfiinţării comisiei speciale, raport negativ din partea Comisiei pentru administraţie şi aviz negativ de la Comisia juridică a Senatului.

La rândul său, Comisia pentru Roşia Montană a apreciat, potrivit raportului, că proiectul de lege supus examinării nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, a propus respingerea acestuia. Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană şi recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai puţin a hărţilor şi a documentelor referitoare la zăcământ).

La rândul său, reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Gheorghe Hogea, a spus că executivul susţine punctul de vedere al comisiei speciale privind respingerea proiectul de lege. La începutul dezbaterilor, senatorii au discutat în contradictoriu privind timpul de dezbatere propus de Darius Vâlcov, respectiv de numai 45 de minute. În cele din urmă, propunerea a fost preluată de liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, şi a fost adoptată cu 77 de voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” şi o abţinere. Senatul dezbate acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS