15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCampania GdS a ajuns în spitalele din Gorj

Campania GdS a ajuns în spitalele din Gorj

Afişele cu drepturile pacienţilor internaţi, editate de Gazeta de Sud, pot fi văzute şi în secţiile unităţilor spitaliceşti din Rovinari,
Târgu Cărbuneşti şi Motru

Acţiunea de informare a pacienţilor asiguraţi din Oltenia în privinţa drepturilor pe care le au în perioada spitalizării, demarată de Gazeta de Sud, a ajuns şi în judeţul Gorj. Afişele campaniei cu mesajele despre obligativitatea spitalelor, în baza legilor în vigoare, de a asigura bolnavilor internaţi medicaţia, analizele şi investigaţiile necesare tratării până la externare, fără ca aceştia să fie nevoiţi să plătească pentru vreun serviciu medical, au fost lipite în secţii, în Ambulatoriul de specialitate şi în Urgenţă. La rând au fost spitalele din Rovinari, Târgu Cărbuneşti şi Motru, unităţi care nu depăşesc 350 de paturi şi care se adresează unei populaţii cu posibilităţi materiale reduse.
Toate au aceeaşi problemă: buget insuficient pentru internări, tratând bolnavi peste numărul maxim de internări decontat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). „Ce să-i fac bolnavului care vine la spital?! Să-i spun că nu mai pot să-l internez pentru că trebuie să cheltuiesc cu el şi nu am de unde? Nu poţi face aşa ceva!“, susţine managerul Spitalului Orăşenesc Târgu Cărbuneşti, dr. Constantin Tîrziu. „Cu banii primiţi pentru un bolnav, trebuie să tratăm doi“, a spus şi managerul Spitalului Municipal Motru, dr. Teodor Codrin Zavate. Chiar dacă banii nu sunt suficienţi, managerii spun că nu-i pot trimite pe pacienţi după medicamente. „Lumea este săracă prin zona aceasta, iar, dacă mai pui bolnavul să-şi cumpere medicamente cât timp stă în spital, îl pierzi ca pacient“, au spus medicii de la Spitalul Orăşenesc Rovinari.
În ciuda sărăciei, spitalele sunt curate, iar unele saloane oferă chiar condiţii hoteliere. E drept că acestea au fost renovate cu sprijinul autorităţilor locale sau din sponsorizări. Spitalul din Rovinari, dat în folosinţă în anul 1989, se află în renovări, însă îşi desfăşoară activitatea în condiţii normale. Are 250 de paturi şi deserveşte circa 35.000 de locuitori din oraş şi din comunele limitrofe, prin secţiile de medicină internă şi chirurgie generală şi compartimentele de obstetrică – ginecologie şi pediatrie, dar şi prin cabinetele din Ambulatoriu.

Spital modern la Târgu Cărbuneşti

La Spitalul Orăşenesc Târgu Cărbuneşti se fac anual peste 14.000 de externări, anul trecut s-au născut 465 de copii, iar în Urgenţă se prezintă zilnic în jur de 60 de pacienţi. Unitatea acreditată de gradul III are o adresabilitate de 90.000 de locuitori, „adică peste o treime din suprafaţa judeţului Gorj, dar cea mai săracă, după ce au dispărut minele de la Roşia de Amaradia şi Bustuchin şi o parte din sondele de petrol de la Stoina, Cruşeţ, Turburea sau Ţicleni“, după cum susţine managerul Constantin Tîrziu. „Oamenii vin aici pentru că sunt doctori de diferite specialităţi, dar şi pentru că sunt unii medici noi şi asta îi atrage. Dar avem şi o dotare destul de bună. Pot să vă spun că, în 2008, când a fost o evaluare de la minister, dr. Streinu-Cercel a afirmat la terminarea controlului că unul dintre cele mai moderne şi utilate spitale din Oltenia este acesta de la Târgu Cărbuneşti“, a afirmatdr. Constantin Tîrziu.
Acesta susţine că lunar se cheltuiesc în jur de 120.000 de lei pentru medicamente şi 50.000-60.000 de lei pentru achiziţionarea de materiale sanitare, sume destul de mari, care afectează spitalul. „Este destul de mult pentru o unitate ca a noastră. Nu ştiu dacă îşi mai cumpără şi pacienţii medicamente, este posibil, poate Meronem, Tienam, nu ştiu. Noi le avem pe toate, dar poate bolnavul stă internat mai mult 5-7 zile, atunci este o problemă. Şi mai e problema că omul vine şi spune: «Mie fă-mi perfuzia cutare, că eu aşa am fost tratat la Târgu Mureş, aşa la Târgu Jiu». Tu îi spui că medicul e cel care decide, dar, dacă nu faci ca el, zice că nu ai doctori buni. Aşa că uneori suntem puşi în situaţia de a face cum zice pacientul, pentru că suntem un spital mic. Acum am mai crescut ca număr de paturi, avem 350, dar am pornit cu 180“, mai spune managerul Tîrziu. „Nu cred că vreun doctor sau vreun manager vrea ca pacienţii să-şi cumpere medicamente în spital. Refuz să cred lucrul acesta. Sau nu cred că vreun doctor vrea să facă rău unui pacient. Dar, vedeţi, uneori se mai întâmplă să vrei să faci bine şi să îţi iasă rău. Mai depinde şi de bolnav, de gena lui, depinde şi de starea în care se prezintă la spital…“, adaugă dr. Constantin Tîrziu.

Unitate cu zece linii de gardă

Spitalul din Târgu Cărbuneşti are un ICM (indicele de complexitate a cazurilor) supraunitar (1,15), ceea ce înseamnă că aici pacienţii sunt bine investigaţi şi trataţi. „Avem zece linii de gardă, chirurgie, ATI, medicină internă, ginecologie, pediatrie, neurologie, psihiatrie, ortopedie, radiologie şi imagistică, dar şi laborator, şi automat tot ce se prezintă în spital se opreşte. Indiferent că este vorba de un abdomen acut, din care rezultă o peritonită, un ulcer perforat, o ocluzie, toate cazurile se opresc şi se operează aici, 24 de ore din 24. Atâta timp cât există gardă pe chirurgie şi pe ATI, este în avantajul spitalului şi al pacientului. Şi mai facem şi toate analizele posibile, lucru care ne ajută la ICM. Rezolvăm cazurile complexe şi prin radiologie, ecografie, computer tomograf, iar într-o lună vom avea în dotare şi un aparat RMN“, explică managerul spitalului. Acesta şi-ar dori în contractul cu Casa mai multe cazuri de externare, „cam 1.100 faţă de 920 la câte avem dreptul acum“. „Noi am avut în ianuarie, spre exemplu, 1.364 de externări, dar cu 1.100 de cazuri decontate am duce-o mult mai bine. Şi mai am discuţii cu cei de la CAS despre laborator. Le-am spus că anul acesta nu voi mai încheia contract cu ei atâta timp cât banii care ni se dau pentru laborator ne ajung doar pentru cinci-şase zile. Şi cu restul de oameni ce fac? Să se ducă să plătească? E foarte greu pentru noi, dar şi pentru ei. Eu, ca doctor, am trăit timpuri mai bune, acum…“, mai spune dr. Constantin Tîrziu.
În ceea ce priveşte urgenţele de la Târgu Cărbuneşti, cazurile grave sunt trimise la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. „Nu putem opri la noi traumatismele craniene, spre exemplu, pentru că nu avem neurochirurgie, acum vrem să facem compartiment de neurochirurgie şi chirurgie plastică. Nu putem opri nici pacienţii cu hematom, arşii sau cazurile de infarct miocardic, care, conform protocolului cu Ministerul Sănătăţii, trebuie să-i trimitem fie la Craiova, fie la Bucureşti“, explică managerul Constantin Tîrziu.

„Spitalul arată bine, medicamente se dau bolnavilor“

Situat la aceeaşi distanţă faţă de Târgu Jiu şi Drobeta Turnu Severin (45 km), Spitalul Municipal Motru are anual peste 7.000 de internări, chiar dacă de la Casa de Asigurări de Sănătate se primesc bani numai pentru aproximativ 5.000 de cazuri. „Noi depăşim lunar contractul cu Casa, dar aşa este tot sistemul. Pe bolnavi nu-i poţi refuza, mai ales când vin prin urgenţă. Zilnic, se prezintă la Urgenţă 20 de pacienţi numai pe chirurgie şi peste 20 pe Interne, iar urgenţele sunt susţinute tot din banii spitalului, deci din banii primiţi de la CAS. Aşteptăm să negociem în martie contractul cu Casa şi sperăm la o sumă mai mare. Ne-ar trebui cam 700.000-800.000 de lei pe lună pentru a funcţiona aşa cum trebuie, iar până acum am avut 580.000 de lei“, susţine managerul Spitalului Motru, dr. Teodor Codrin Zavate.
Unitate medicală de grad IV, spitalul are secţii de medicină de urgenţă, de chirurgie, cu compartiment de ORL şi de ortopedie, de interne, cu compartiment de neurologie, de pediatrie, cu compartiment de neonatologie, şi de obstetrică-ginecologie, dar şi laborator de analize acreditat RENAR. „Urmează ca până la sfârşitul anului să facem şi oftalmologia, că ne vine un medic rezident, să facem şi dermatologie, şi tot până la sfârşitul anului va veni şi alt ortoped, o rezidentă care termină acum. Deci, ne dezvoltăm, dar trebuie să ştim şi din ce bani“, afirmă dr. Teodor Codrin Zavate. „Pentru că, dacă ai bani, ai şi medicamente, ai tot ce-ţi trebuie. Au fost şi perioade înfloritoare, c ând aveam de toate, până şi Cerebrolysin, dar situaţia nu este chiar aşa de gravă. Spitalul arată bine, pacienţii primesc medicamente de aici, iar renovările făcute de primărie vor continua“, adaugă managerul spitalului.
Într-adevăr, unele saloane ale spitalului arată precum o cameră de hotel, iar promisiuni de dotare cu aparatură există. „Primăria s-a implicat şi vom primi dotare pentru oftalmologie, vom primi şi un laparoscop pentru chirurgie şi poate şi un computer tomograf, să vedem ce fonduri vor fi. Este un mare ajutor pentru pacienţii acestui spital“, mai spune managerul Teodor Codrin Zavate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS