15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUrgenţa de la Târgu Mureş, model pentru Craiova

Urgenţa de la Târgu Mureş, model pentru Craiova

Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean din Bănie ar putea rivaliza cu cea de la Târgu Mureş, considerată drept cea mai modernă din ţară. La Craiova se intenţionează construirea unei noi clădiri pentru Urgenţă şi dotarea ei cu toată aparatura necesară.

Pacienţii din toată Oltenia care ajung la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova ar putea beneficia în viitor de condiţii mai bune de confort şi tratament. Înghesuiala zilnică întâlnită acum la Urgenţă şi timpul mare de aşteptare până când un pacient intră în aria de consultaţii şi tratament, care uneori ajunge şi la două-trei ore, ar putea dispărea după ce în Bănie se va construi o clădire UPU modernă. Intenţia aparţine Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, care s-a şi documentat în acest sens, după ce în weekend o echipă formată din vicepreşedintele Cristinel Iovan, arhitectul-şef al judeţului Dolj, Radu Pappa, medicul-şef de la UPU Craiova, dr. Luciana Rotaru, şi managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, conf. dr. Florin Petrescu, a vizitat Unitatea de Primiri Urgenţe de la Târgu Mureş, considerată cea mai modernă din ţară.
„Ne-am întâlnit cu secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, cu medicul- şef al UPU Târgu Mureş, dr. Cristi Boeriu, şi cu managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, dr. Florin Gomotirceanu, pentru a vedea cum au fost dezvoltate serviciile de urgenţă din cadrul acestui spital şi cum arată sediul UPU de aici, inaugurat anul trecut. Am văzut la Târgu Mureş o Unitate de Primiri Urgenţe foarte bine gândită ca proiect şi foarte bine executată, cu o dotare de excepţie, funcţiuni foarte bine stabilite şi un personal medical bine pregătit. Practic, acest UPU reprezintă un spital într-un alt spital“, a precizat vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, şeful delegaţiei craiovene. „Ne dorim ca în viitorul apropiat să extindem Urgenţa de la Spitalul Judeţean Craiova cu o nouă clădire pe două etaje, cu o suprafaţă de circa 1.300 de metri pătraţi, la care se adaugă unitatea actuală de 800 mp, pentru a avea şi la noi o Urgenţă modernă, cu dotări chiar mai bune decât la Târgu Mureş“, a adăugat Cristinel Iovan.

Dotări şi condiţii europene

De cum ajungi la UPU Târgu Mureş, intri parcă într-o altă lume. Condiţiile de aici, modul de triere al pacienţilor, al aparţinătorilor şi calitatea actului medical te fac să crezi că ai ajuns într-un spital din Occident. „Unităţile de genul celei de la Târgu Mureş arată că în domeniul sănătăţii s-au făcut paşi importanţi spre dezvoltare. În acelaşi timp, ne arată că există diferenţe între regiuni, între spitale. Tocmai de aceea ne dorim cât mai repede posibil ca Urgenţa de la Craiova să arate precum cea de la Târgu Mureş. În acest moment, consiliul judeţean lucrează la tema de proiectare, folosind informaţiile dobândite la Târgu Mureş, astfel încât să fie scos la licitaţie un proiect tehnic cât mai apropiat de această Unitate de Primiri Urgenţe etalon în România. Zilele viitoare voi merge la Bucureşti pentru o întâlnire cu secretarul de stat Raed Arafat, pentru a pune la punct tema de proiectare a noii UPU de la Craiova“, a spus Cristinel Iovan. Vicepreşedintele CJ Dolj susţine că atât proiectarea, cât şi construirea noului sediu UPU vor fi suportate din fonduri proprii ale consiliului judeţean, „din economiile făcute anii trecuţi“.
Modul de funcţionare a UPU Târgu Mureş i-a impresionat pe cei din delegaţia craioveană. „M-a impresionat modul de triaj al pacienţilor, care sunt transferaţi, pe baza unui sistem de culori, spre zonele unde sunt trataţi în funcţie de gravitatea cazurilor. Pe baza aceluiaşi sistem, aparţinătorii ştiu unde să se ducă la pacienţii lor. Pot să spun că m-a impresionat şi modul în care sunt trataţi aparţinătorii, aceştia având posibilitatea să urmărească pe ecrane amplasate în afara sălilor de tratament tot ce se întâmplă cu pacienţii aflaţi înăuntru. Nu mai spun de copii, care au o zonă a lor separată pe Urgenţă, foarte frumos amenajată şi bine dotată. Intrarea personalului medical în încăperi unde accesul este restricţionat, cum ar fi, de exemplu, depozitul de medicamente, se face doar pe bază de amprentă digitală“, a dezvăluit Cristinel Iovan.
La Urgenţa de la Târgu Mureş există şi o zonă specială de intrare a ambulanţelor, un loc închis şi încălzit, astfel încât pacienţii să fie transbordaţi în condiţii optime. Unitatea dispune de tomograf, radiologie şi laborator de analize medicale proprii, iar prin aceasta se câştigă timp în tratarea pacienţilor, pentru că aceştia nu se mai intersectează cu bolnavii internaţi în spital. „Dotarea cu echipamente medicale salvează, cu siguranţă, viaţa celor care ajung la UPU Târgu Mureş, pentru că aici se fac diagnostice complete. Vrem ca şi pacienţii care ajung la Urgenţa de la Craiova să se bucure de toate aceste condiţii şi dotări“, a conchis „vicele“ Cristinel Iovan.
Numărul pacienţilor care trec anual pe la UPU Craiova este însă de trei ori mai mare decât cel de la Târgu Mureş. Dacă aici sunt trataţi anual 40.000 de pacienţi, la UPU Craiova ajung într-un interval de un an în jur de 120.000 de pacienţi, o medie de aproape 400 de prezentări pe zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS