17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIon Petre, directorul RAADPFL: Craiova este mai frumoasă decât Bucureștiul

Ion Petre, directorul RAADPFL: Craiova este mai frumoasă decât Bucureștiul

Directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) din Craiova, Ion Petre, a declarat într-un interviu acordat GdS că Bănia este mai frumoasă decât Bucureştiul şi a vorbit despre starea parcurilor din oraş

GdS: Cum este cu panseluţele de 70.000 de lei pe zi?
I.P.: Sunt aiureli. Nu există aşa ceva. Faceţi socoteala. 190 de miliarde este total fond RAADPFL. Banii ăştia sunt daţi pentru zone verzi, cimitire, grădina zoo, reparaţii străzi, mobilier urban, fântâni arteziene, coşuri de gunoi şi bănci.

GdS: Şi cât revine spaţiilor verzi din această sumă?
I.P.: Cred că în jur de 150 de miliarde de lei. Aici se lucrează cu circa 300 de angajaţi care muncesc şi sâmbăta, şi duminica, şi de sărbătorile legale pentru că avem suprafeţe care trebuie udate, tunse. Avem garduri vii. În acea sumă intră şi toate celelalte materiale şi materii prime care ne trebuie în desfăşurarea procesului de producţie. Ne trebuie şi substanţe, şi îngrăşăminte pentru fertilizarea spaţiilor verzi, material săditor care costă nişte bani, pe care îl luăm de la pepiniera noastră, parte din el. Panseluţele au costat poate 1,2 miliarde de lei vechi, toate care s-au luat, în condiţiile în care, până acum, erau produse de noi pentru că serele erau încălzite cu gaze. Erau nişte centrale cu randament termic scăzut de 46%, serele erau vechi, cu geamuri, după metoda veche, nu cu folie, ca acum, care se schimbă din şase în şase ani. Costurile erau foarte ridicate. Ca să producem un fir de răsad, pe noi ne costa circa 2,6 lei şi eu le-am cumpărat cu 1,2 lei. Ăsta este management defectuos? În aceşti bani intră şi salariile angajaţilor, care pleacă de la minimum 700 de lei şi ajung la 1.100 de lei, un floricultor.

GdS: Oamenii se întreabă de ce să cumperi plante de la alţii când poţi să le cultivi tu, ca regie?
I.P.: Am cumpărat plantele prin licitaţie…

GdS: La licitaţie a venit o singură firmă…
I.P.: Acum a făcut licitaţie primăria. Să vedem cine vine. Dar am avut şi alte firme. Anul trecut a câştigat Biflora SRL, acum doi ani Garden Center de la Bucureşti. Acum vreo trei-patru ani a câştigat o firmă din Constanţa, deci noi nu am avut nici un parti-pris cu nimeni. Important este că acela care corespundea cerinţelor noastre era declarat câştigător. A fost totul transparent. În câţiva ani vom putea să modernizăm serele pe care le vom înlocui cu solarii. Vor fi sere încălzite cu turbosuflante. Costă foarte mult, 450.000 de euro. Dar nu am avut bani. Şi atunci nu vom mai cumpăra. De exemplu, plantele bienale pentru anul viitor o să le producem noi.

GdS: De unde o să aveţi bani pentru asta?
I.P.: Este Regia de Administrare a Domeniului Public şi, dacă autoritatea locală va merge şi în continuare cu lucrări către noi… în 2007, Regia avea datorii numai către bugetul de stat de 79 de miliarde de lei, acum avem bani în cont, ca niciodată.

GdS: Ce mai faceţi cu parcul Hanul Doctorului?
I.P.: Este revendicat şi este în litigiu. Nu mai este în administrarea noastră. Nici Balta Craioviţa, nici parcul Corniţoiu nu mai sunt administrate de noi. La Han mai îngrijim lacul şi ştrandul, pe care îl avem închiriat. Va fi aceeaşi firmă de anul trecut.

GdS: Câţi bani aţi încasat din deszăpezire?
I.P.: Noi am fost subcontractorii lui Delta ACM’93. Încă nu am primit banii pentru lucrările de deszăpezire. Este vorba cam de 300 – 400.000 de lei, pentru că ne-au mai dat bani. Obligaţia noastră a fost doar să le punem utilajele la dispoziţie. Nu aveam zone în administrare.

GdS: Câte imobile mai administraţi în prezent?
I.P.: Avem 700 de contracte, inclusiv spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuit.

GdS: Cum vă descurcaţi cu chiriaşii? Plătesc la timp?
I.P.: Chiriaşii noştri sunt cei mai defavorizaţi. Avem blocurile din Brazdă, blocul din Valea Roşie, unde stau oameni fără nici un venit. Mai avem casele naţionalizate, care nu au mai fost revendicate. Majoritatea plătesc, pentru că la trei luni de neplată consecutiv îi dăm în judecată. În momentul în care le ajunge citaţia, vin şi plătesc. Parte din aceste locuinţe s-au cumpărat.

GdS: Ce se va întâmpla cu familiile care locuiesc în casa de pe Împăratul Traian, câştigată în instanţă, subiect despre care GdS a scris pe larg?
I.P.: Se va întâmpla cu ei cum s-a întâmplat şi cu celelalte cazuri. Proprietarul le-a dat trei ani cu chirie.

GdS: Dumneavoastră cum îi puteţi ajuta?
I.P.: Pe măsură ce se eliberează alte apartamente, le dăm liber la primărie şi le introducem în Comisia Socială. Durează, să zic, câteva săptămâni dacă merge şnur.

GdS: Nu schimbaţi prea des filtrele la fântânile arteziene?
I.P.: Domne, aşa este. Ca orice lucru la început, mai trebuie perfectat. Şi apa pe care o folosim este cum este. Ele au circuit închis. Oraşul nostru este şantier, în  aer există praf şi se pune în fântâni. Pentru întreţinere avem cam 600.000 de lei. Acum merg toate fântânile. Fântâna muzicală merge numai în weekend.

GdS: De ce?
I.P.: Mie mi se pare normal. Pe de o parte, melodiile au mai fost schimbate. Lumea se întreabă: când merge fântâna muzicală? În weekend. Atunci mă duc să o văd şi eu.

GdS: Spuneaţi că reparaţi străzi cu piatră cubică şi bolovani. Ce s-a întâmplat pe strada Constantin Brâncuşi de au apărut atâtea gropi?
I.P.: E o stradă făcută zob. Când am pus pavelele astă-iarnă, au făcut faţă. Mergeţi şi pe Pelendava, către Făcăi, unde încă rezistă. La traficul de pe Brâncuşi….

GdS: Pe ce străzi veţi mai pune piatră?
I.P.: Lucrăm la cele 29 de străzi de anul trecut. Acum punem pe Tismana şi aleile adiacente, pe Paroşeni, Călmăţui, Salciei.

GdS: Lucraţi şi pentru firmele de utilităţi care au nevoie să refacă asfaltul după lucrări?
I.P.: Avem contracte cu ei, dar fac şi alţii.

GdS: Şi sunteţi mulţumit de cum arată străzile după aceste intervenţii?
I.P.: Niciodată nu va mai fi ca înainte, orice i-ar face. Oricât de mult ar tasa-o. Dacă s-a spart o ţeavă, trebuie intervenit.

GdS: Cum aţi rezolvat problema pomilor uscaţi din Parcul Tineretului?
I.P.: S-au uscat din cauza excesului de umiditate.

GdS: Şi nu ştiaţi că este umiditate acolo înainte de a-i planta?
I.P.: Cum să nu ştim, dar treaba este că pârâul din zonă este decolmatat, dar se înfundă la trecerea pe sub bulevard. Nu drenează către Jiu. Acum trage. Pe de altă parte, a fost şi vârsta arborilor. Mai sunt uscaţi şi îi vom înlocui.

GdS: Sunteţi mulţumit de veniturile de la baza sportivă din parc pe care o administraţi?
I.P.: Este foarte clar. Cele mai solicitate terenuri sunt cele de tenis. Se fac programări şi cu două săptămâni înainte. Urmează terenul de minifotbal. Mai puţin solicitate sunt cele de baschet. Anul trecut, am obţinut cam 20.000 de lei din chirii. Ne scoatem banii cheltuiţi.

GdS: Incidente?
I.P.: Au rupt gardul de metal. Acum zece ani am intrat pe bulevardele din Craioviţa să facem zonă verde, am rămas plăcut impresionat că nu s-a distrus pe cât ne făceam noi probleme că vor distruge. Şi dovada este că va fi păstrată. Toată lumea vorbea că am făcut parcul la ţigani şi o să rupă tot. Nu e adevărat. Ţiganii sunt, mai sunt între ei, că şi între români sunt, mai e câte unul aşa, mai zburdalnic. Când va fi Aqua Magic va fi o chestie serioasă.

GdS: În Parcul „Romanescu“ ce mai faceţi?
I.P.: În toamnă sau la anul, în primăvară, vom introduce un sistem de udare de-a lungul lacului. Sunt perioade din an când e nevoie de aport de apă.

GdS: Sunt noutăţi la Grădina Zoologică?
I.P.: Am avut control mai alaltăieri de la Garda de Mediu pe probleme de autorizare, mai ales la feline, deoarece habitatul nu corespunde normelor europene. Acesta este ultimul an în care se puteau lua bani pentru reabilitarea grădinilor zoologice şi noi suntem printre puţinii din ţară care nu am beneficiat, pentru că documentaţia a rămas agăţată pe undeva, pe la minister. Asta am aflat şi eu. O să ne ocupăm serios de asta pentru că este păcat să nu luăm circa 1,8 milioane de lei şi noi să venim cu încă 600.000 de lei. Autorizaţia pentru Grădina Zoologică trebuie să o obţinem până la sfârşitul anului. Dacă nu, renunţăm la feline. Avem două familii de lei şi două de tigri. Spaţiul pentru ele este de circa 450 de metri pătraţi pentru fiecare şi noi nu avem aşa ceva.

GdS: Vine 1 Mai, lumea iese la grătare. Aţi amenajat vreun loc pe raza Craiovei?
I.P.: Nu, dar nici nu am avea unde. Omul, dacă vrea să iasă la grătar, se duce unde are un curs de apă, deci în alte localităţi. Eu am sugerat ca în zona metropolitană Craiova să organizeze astfel de locuri special amenajate. Ele pot fi administrate fie de autoritatea locală, fie de persoane fizice.

GdS: Cum stăm la nivel de spaţiu verde pe cap de locuitor în Craiova?
I.P.: Stăm bine. Avem 820 de hectare de spaţiu verde, rezultă peste 20 de metri pătraţi pe cap de locuitor. Că nu sunt repartizate aşa cum trebuie este o altă discuţie. Păcat de Parcul Corniţoiu. Este retrocedat. Se fac case acolo. Mai avem şi noi unu-două hectare, dar sunt atât de împrăştiate că nici nu ştim pe unde vin. Ştiţi care e nenorocirea? Eu mă mai duc acum să iau dale, chenare şi nu mă mai lasă oamenii de acolo. Zic că sunt ale lor. Ne-am dus şi cu poliţia şi am reuşit. Corniţoiu ar fi ieşit o frumuseţe de parc. Era debuşeul cartierului Craioviţa.

GdS: Credeţi că în locuinţele sociale stau chiar oamenii care merită?
I.P.: Eu totdeauna am zis că aceste locuinţe sociale ar trebui luate la mână şi văzut cine stă în ele. Suntem într-o astfel de verificare. Până la sfârşitul anului vom afla, inclusiv despre spaţiile comerciale. Mai sunt cazuri în care acolo locuiesc alte persoane, dar chiria este plătită.

GdS: Câţi revoluţionari au închiriat spaţii de la Regie?
I.P.: Ştiu că mai erau 43 de cereri prin care ei primesc direct spaţiul în chirie. Dar nu mai avem spaţii. Am avut cazuri în care ei au subînchiriat fără să ne ceară acordul sau nu şi-au plătit chiria şi i-am dat afară de acolo.

GdS: E mai frumoasă Craiova decât Bucureştiul?
I.P.: Părerea mea e că da.

GdS: Ce oraş din ţară v-a plăcut mult?
I.P.: Piteşti. Primăvara este plin de lalele. Nici o floare nu era ruptă. În ultima vreme, însă, le-au închis cu gard.

GdS: În Craiova se fură flori?
I.P.: Fură, domne. Mi-au furat 35 de trandafiri urcători din Lunca Jiului, puşi lângă gradena de lângă locul de joacă. Alaltăieri s-a întâmplat.

GdS: Şi în cimitire se fură…
I.P.: Se poate, dar nu cred. Avem pază dublă. Până la urmă sunt în situaţia de a le da uniforme. Am făcut comandă pentru bastoane, spray şi lanterne. În scurt timp nu vom mai avea astfel de evenimente. Am discutat şi vor fi  jandarmi care vor patrula câteva ore pe zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS