18.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboi pe paharul cu lapte al copiilor

Război pe paharul cu lapte al copiilor

Elevii şi copiii de grădiniţă din Dolj primesc în continuare lapte şi corn de la aceeaşi firmă căreia Consiliul Judeţean Dolj îi comunica prin intermediul presei, în decembrie anul trecut, că îi va rezilia contractul din cauza sesizărilor legate de calitate şi întârzieri în distribuţie

Fie laptele şi cornul cât de rele, ele tot vor ajunge pe băncile şcolilor şi grădiniţelor! Deşi se băteau cu pumnul în piept şi spuneau că au reziliat contractul cu firma Dincudana din Piteşti, cea care a câştigat licitaţia pentru programul guvernamental în judeţ, oficialii CJ Dolj fluieră acum a pagubă. Contractul nu a fost reziliat defel, iar firma distribuie în continuare lapte şi corn elevilor şi copiilor de la grădiniţă, pentru care a primit până acum sute de mii de euro de la CJ. Culmea este că acel contract semnat cu Dincudana nu poate fi reziliat unilateral, ci numai cu acordul părţilor sau prin instanţă, deoarece aşa prevede legislaţia în domeniu. Cum reprezentanţii firmei nu sunt proşti să scape banii din mână, s-a ajuns la proces, un demers inutil din partea consiliului, deoarece procesul se va întinde pe o perioadă mai mare decât valabilitatea contractului de furnizare şi distribuţie a laptelui şi cornului. Cu alte cuvinte, în timp ce se judecă la Tribunalul Dolj cu SC Dincudana SRL pentru rezilierea contractului, CJ Dolj plăteşte bani grei pentru laptele şi cornul distribuite de firma de care vrea să scape.

Şi ce dacă laptele nu-i bun?

Scandalul legat de Programul „Laptele şi cornul“ în Dolj pentru anul şcolar 2011 – 2012 a fost declanşat de preşedintele CJ, Ion Prioteasa, în decembrie anul trecut. Acesta a convocat o conferinţă de presă în care a anunţat că a reziliat contractul cu asocierea de firme care câştigase contractul SC Dincudana SRL din Piteşti şi Vel Pitar din Râmnicu Vâlcea. „Programul a fost realizat cu mare greutate şi nu din cauza banilor, ci a documentaţiilor stufoase pentru licitaţie. Şi iată că, după nici o lună de la derularea contractului, am primit semnale că el nu se desfăşoară în cele mai bune condiţii. Am sesizat firmele, le-am semnalat neregulile, au spus că au înţeles, dar au apărut în continuare probleme. Aşa că nu am mai aşteptat şi am reziliat contractul, profitând şi de faptul că vine vacanţa“, declara Prioteasa la jumătatea lunii decembrie 2011.
Motivul: „Am primit sesizări privind calitatea necorespunzătoare a produsului lapte pasteurizat, ambalajul necorespunzător, întârzieri repetate la livrare, produse cu termen de valabilitate expirat. O singură reclamaţie am avut legată de corn, restul erau pentru lapte, dar, cum contractul era câştigat în asociere, a trebuit să renunţăm la ambele firme“, conchidea preşedintele CJ, care spunea că va organiza o nouă licitaţie cât mai repede. De fapt, nu a mai organizat-o nici până în ziua de azi dintr-un motiv foarte simplu: vorbise fără să ştie. Contractul nu putea fi reziliat decât în modurile prezentate mai sus. Potrivit legii, singura situaţie în care un contract de acest gen poate fi reziliat unilateral este atunci când firma încalcă obligaţiile din procedurile de analiză a riscului şi punctele critice de control prevăzute de o hotărâre de guvern din 2005. În contractul semnat cu Dincudana, CJ a prevăzut numai penalităţi pentru nerespectarea obligaţiilor, ceea ce înseamnă că, indiferent dacă laptele şi cornul ar fi fost toate stricate, nu ar fi putut rezilia înţelegerea.

Prioteasa – vorbe-n vânt

Imediat după declaraţiile de presă ale lui Ion Prioteasa, CJ a chemat firmele încercând să le convingă să renunţe de comun acord la contract. Refuzul a fost categoric. Atunci s-a ajuns la instanţă. Procesul se judecă la Tribunalul Dolj, iar de atunci au trecut mai bine  de două luni fără ca judecătorul să aibă ocazia să analizeze cauza pe fond. La termenul din 1 martie, SC Dincudana SRL a cerut o amânare pentru a-şi angaja apărător, iar magistraţii au dat un nou termen, pentru 5 aprilie. Contactat telefonic, administratorul firmei Dincudana, Ion Dinculescu, a fost evaziv în răspunsuri. „Nu sunt motive pentru un proces. Laptele a fost bun. Nu am avut nici o problemă. Procesul nu ştiu cum o fi, ce o fi“, a spus el. La rândul său, vicepreşedintele pe probleme economice al CJ Dolj, Dan Mogoş, a precizat pentru GdS că, între timp, consiliul nu a mai primit semnale că sunt probleme. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS