15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCE Turceni va folosi tehnologia Alstom

CE Turceni va folosi tehnologia Alstom

Complexul Energetic (CE) Turceni şi Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) au selectat Alstom pentru tehnologia privind instalaţia de captare, transport şi stocare a emisiilor de dioxid de carbon care urmează să fie construită la grupul nr. 6 al complexului, potrivit unui comunicat Alstom.
Proiectul pe care autorităţile române vor să îl construiască ar putea costa aproape 500 de milioane de euro şi este primul de acest fel din România. Potrivit datelor Ministerului Economiei, instalaţia ar putea fi funcţională în anul 2015, în prezent desfăşurându-se studiul său de fezabilitate.
Tehnologia Alstom este pe bază de amoniac răcit. Această tehnologie proprie Alstom este deja în funcţiune în centre-pilot şi în curs de validare în întreaga lume. Grupul nr. 6 de 330 MW de la Complexul Energetic Turceni, unde va fi implementată această tehnologie, va fi în prealabil retehnologizat.
„În urma unui riguros proces de evaluare, ISPE, în calitate de manager de proiect CCS şi Complexul Energetic Turceni, au selectat tehnologia pe bază de amoniac răcit – Chilled Amonia Process (CAP), dezvoltată de Alstom, ca tehnologie de bază pentru dezvoltarea instalaţiei de captare şi au încredinţat companiei Alstom Carbon Capture Systems din Germania elaborarea studiului de fezabilitate. Tehnologia CAP oferă o eficienţă sporită prin reducerea cantităţii de energie necesară pentru captarea CO2 în raport cu alte tehnologii existente“, se arată în comunicatul Alstom.
Cercetările ştiinţifice arată că, pentru a diminua impactul sever al schimbărilor climatice, trebuie să se limiteze efectele încălzirii globale la nivel mondial cu cel mult 2 grade Celsius faţă de nivelul temperaturii înregistrat în perioada preindustrială. Pentru a atinge aceste obiective, emisiile globale trebuie înjumătăţite până în anul 2050. Aceste consideraţii au stat la baza deciziei Guvernului României din februarie 2010 de a concepe „Planul de acţiune pentru implementarea unui Proiect Demonstrativ privind Captarea şi Stocarea Carbonului (CCS) în România“.
În urma acestui angajament, Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), împreună cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină (GeoEcoMar) sunt angajate în primul Program Demonstrativ CCS integrat din România, în prezent fiind în curs de elaborare studiul de fezabilitate, având ca scop demonstrarea fezabilităţii tehnologiei de captare a CO2 la Complexul Energetic Turceni, împreună cu transportul acestuia şi stocarea geologică.
Proiectul Demonstrativ CCS din România reprezintă prima etapă în realizarea Planului de Acţiune al Guvernului României şi va candida pentru obţinerea finanţării prin programul european NER 300 în conformitate cu procedurile în curs ale Uniunii Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS