19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComunicat de presă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale

Comunicat de presă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale

COMUNICAT DE PRESĂ

12 aprilie 2010

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a demarat luni, 12 aprilie, ora 8:00, recensământul traficului autovehiculelor care circulă pe teritoriul României, indiferent de ţara în care sunt înmatriculate. Astfel, avem 943 de posturi de înregistrare pe drumurile naţionale, 2.202 pe drumurile judeţene şi 184 pe drumurile comunale. Acţiunea are loc la recomandarea Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi se desfăşoară în toate ţările Uniunii Europene. Înregistrările de trafic se vor desfăşura după un calendar prestabilit, in fiecare zi din săptămână, în diferite perioade considerate de vârf din punct de vedere al traficului. Monitorizarea traficului se va încheia la 13 noiembrie 2010, ora 20:00. Datele vor fi prelucrate iar concluziile vor fi făcute publice în primul trimestru al anului 2011.

Acţiunea este organizată pe toate drumurile naţionale de CNADNR şi coordonată de CESTRIN. De monitorizarea maşinilor care circulă pe drumurile judeţene şi comunale se ocupă autorităţile locale. Scopul recensămîntului este identificarea zonelor cel mai intens circulate, asa-numitele puncte fierbinţi, precum şi creionarea componenţei traficului, de marfă sau de persoane, care circulă pe reţeaua de drumuri publice. Înregistrarea manuală a maşinilor, bicicletelor şi motocicletelor se efectuează periodic, o data la 5 ani. Cunoaşterea caracteristicilor traficului pe reţeaua rutieră este absolut necesară pentru fundamentarea şi proiectarea investiţiilor rutiere şi a lucrărilor de întreţinere şi reparare a drumurilor, fundamentarea măsurilor de organizare a circulaţiei rutiere şi urmărirea dinamicii de evoluţie a traficului pe reţeaua de drumuri, precum şi elaborarea de studii pentru evaluarea calităţii aerului prin estimarea emisiilor din traficul rutier şi a impactului asupra mediului.

La nivelul CNADNR – Directia Regionala de Drumuri si Poduri Craiova, aceasta actiune este organizata printr-un total de 106 posturi de recenzare, dintre care 26 pe ambele sensuri, dupa cum urmeaza:

       Sectia Drumuri Nationale Craiova: 26 posturi-7  pe ambele sensuri
       Sectia Drumuri Nationale Drobeta Turnu  Severin: 19 posturi-1 pe ambele sensuri
       Sectia Drumuri Nationale Targu-Jiu: 17 posturi-3 pe ambele sensuri
       Sectia Drumuri Nationale Valcea: 24 posturi-9pe ambele sensuri
       Sectia Drumuri Nationale Slatina: 20 posturi-6 pe ambele sensuri

Înregistrarea circulaţiei pe reţeaua de drumuri publice se realizează folosind o metodă combinată: manual şi automat.

Înregistrările automate de circulaţie au caracter permanent şi se efectuează folosind contori de trafic de tip totalizator, înregistrator şi clasificator care acoperă circa 55% din reţeaua de drumuri naţionale;
Înregistrările manuale se execută o dată la 5 ani, pe baza unui plan de sondaj care acoperă reţeaua de drumuri publice interurbane prin posturi de înregistrare a circulaţiei.

Modul de lucru şi grupele de vehicule înregistrate

În cadrul înregistrărilor de circulaţie, vehiculele vor fi încadrate în 11 categorii. De la biciclete, motociclete fără ataş, microbuze, camioane, tractoare, autobuze până la căruţe. Monitorizarea manuală de circulaţie se efectuează în toate posturile de înregistrare, în zece zile pe tot parcursul anului, în fiecare zi din săptămână pentru lunile cu trafic mediu (aprilie, mai, octombrie, noiembrie), o zi cu trafic mediu din luna de vârf (miercuri – luna august) şi două zile de weekend cu trafic maxim în luna august. Tot în luna de foc, august, se vor desfăşura şi anchete origine-destinaţie.

În fiecare post de recenzare, formularele se completează separat pentru fiecare zi de înregistrare a circulaţiei, dupa cum urmează:

un singur formular pentru ambele sensuri de circulaţie la drumurile cu două benzi de circulaţie cu trafic orar mai mic de 500 vehicule/oră sau MZA (media zilnică anuală) calculat la nivelul anului 2005 mai mic de 5.000 vehicule/24ore ;
câte un formular pentru fiecare sens de circulaţie la drumurile cu patru benzi de circulaţie şi la autostrăzi, precum şi la drumurile cu două benzi de circulaţie cu trafic orar mai mare de 500 vehicule pe oră sau un MZA calculat la nivelul anului 2005 mai mare de 5.000 vehicule /24 ore.

Totalizarea vehiculelor pe grupe şi ore şi înscrierea rezultatelor, în cifre, în casuţele respective se fac de către:

responsabilul cu traficul rutier de la SDN a CNADNR SA pentru drumurile de interes naţional ;
persoana cu atribuţii de control şi verificare operativă de la Consiliul Judeţean, pentru drumurile de interes judeţean şi drumurile comunale.

Colectarea electronică a datelor se face de către CESTRIN, care le va prelucra şi organiza statistic. Toate aceste date vor fi baza alcătuirii modelului naţional de transport atât la nivel naţional cât şi la nivel de dezvoltare regională.

Purtator de cuvant,
Tudor Raluca-Mihaela

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU