17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFSLI ameninţă cu acţiuni de protest

FSLI ameninţă cu acţiuni de protest

Nemulţumiţi de perspectiva disponibilizărilor de personal şi a scăderilor lefurilor şi retragerii salariilor de merit, sindicaliştii de la FSLI ameninţă cu retragerea semnăturii de pe strategia „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii“.

Numărul angajaţilor nemulţumiţi de propunerile Ministerului Muncii cu privire la salarizare este în continuă creştere. Chiar dacă nu vor ieşi în stradă luni, alături de colegii lor de la Confederaţia Naţională „Cartel Alfa“, considerând că nu e normal ca pe perioada negocierilor să demareze acţiuni de protest, sindicaliştii de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt hotărâţi să dezgroape securea războiului.
„Primul pas este trimitea unei scrisori domnului preşedinte Traian Băsescu prin care-i comunicăm intenţia noastră de a ne retrage semnătura de pe strategia «Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii», ceea ce va avea efecte negative în special în plan de imagine, deoarece sub patronajul lui s-a semnat acest pact“, a declarat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj. Acesta a explicat că, dacă negocierile vor eşua, sindicaliştii FSLI nu se vor da în lături de la acţiuni de protest.

Scăderea salariilor produce cele mai mari nemulţumiri

Lucrurile care-i nemulţumesc pe reprezentanţii FSLI sunt diverse.
„Articolele cele mai dureroase, negociate cu Ministerul Muncii, sunt cele cu privire la eliminarea salariului de merit şi a premiului anual de 2%, drepturi la care nu puteam renunţa, şi la faptul că li se dă posibilitatea angajatorilor ca, dacă nu se încadrează în fondurile de salariu, să disponibilizeze personal. La noi nu se poate aşa ceva“, a adăugat Constantin Rada, care a precizat că în acest caz salariile profesorilor trebuie micşorate. Acesta a subliniat faptul că toate sporurile din învăţământ necesită un efort financiar de numai un miliard de lei. „Numărul bugetarilor nu a crescut din cauza noastră, ci din cauza formării a încă patru ministere“, a spus Rada.

„Nu putem subordona şcoala politicului“

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi din pricina descentralizării în învăţământ.
„Se vrea schimbarea statutului personalului didactic. Ministerul Administraţiei şi Internelor vrea ca şcolile să treacă în subordinea primăriilor. Nu putem însă subordona şcoala politicului“, a afirmat Constantin Rada.
Acesta a explicat că directorii ar urma să susţină concursul de director în faţa unui Consiliu de Administraţie al şcolii format din o treime reprezentanţi ai consiliului local, o treime părinţi şi o treime profesori, urmând ca după concurs să fie numiţi prin decizia primarului. În plus, ocuparea posturilor didactice se va face prin concurs la nivel de unitate sau grup de unităţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII