22.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Sănătăţii susţine că aproape 7% din reţetele compensate sunt prescrise abuziv

Ministrul Sănătăţii susţine că aproape 7% din reţetele compensate sunt prescrise abuziv

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat astăzi, la Târgu Mureş, că unii medici prescriu reţete fără să consulte pacientul, apreciind că între trei şi şapte la sută din reţetele compensate sunt eliberate abuziv, informează NewsIn.

"Au fost reţete pentru sugari care conţineau medicamente pentru bătrâni. Eu zic, după datele obţinute de la Casa de Asigurări de Sănătate, că 3-7% dintre reţete sunt scrise abuziv. Alţii îşi iau medicamente pe alte nume, ceea ce este un abuz şi un furt. Medicii respectivi au fost sancţionaţi şi daţi pe mâna poliţiei. De aceea vrem să introducem protocoalele terapeutice. Atunci nu mai au voie să greşească”, a spus Nicolăescu.

Ministrul a precizat că încearcă de doi ani să introducă aceste protocoale terapeutice. "În sfârşit, comisia de specialitate le-a realizat în proporţie de 80%. 20% le vom introduce cu forţa, adică, pentru acele comisii care nu le-au făcut, noi am preluat protocoalele internaţionale, pe care le-am tradus şi le aprobăm prin ordin de ministru”, a afirmat ministrul.

Nicolăescu a mai spus că va fi introdus şi un sistem informatic şi informaţional pentru monitorizare de cod numeric personal. "Să putem să vedem on-line cum se prescriu reţetele. Acolo există şi vârsta, sexul, patologia, zona din care vine pacientul. Se poate vedea dacă prescrierea a fost corectă”, a arătat Nicolăescu.

Acesta a mai spus că noua listă de medicamente compensate şi gratuite este deja la avizare şi într-o săptămână sau două intră în şedinţă de guvern. "Iniţial anunţasem că o introducem la 1 iulie, dar o vom introduce din 15 iulie. Pentru că 1 iulie este ziua în care majoritatea oamenilor se duc cu reţetele la farmacii. A introduce atunci înseamnă a bloca trei-patru zile activitatea farmaciilor”, a precizat Nicolăescu. 

În ceea ce priveşte eliminarea plafoanelor la medicamente, care ar fi trebuit aplicată de la 1 octombrie, ministrul a spus că această măsură va fi realizată dacă vor fi îndeplinite o serie de condiţii. "Nu trebuie să uităm că fondurile publice nu sunt nelimitate, ci în cadrul unui buget. Trebuie să luăm măsuri ca prescripţia medicală să se realizeze în nişte parametri medicali, dar şi economici, pentru că am introduce nişte deficite în sistem. Vă aduc aminte că mă lupt de trei ani să nu mai fie deficite în sistemul sanitar românesc. Am plătit datoriile moştenite din 2003-2005. Nu aş fi consecvent cu mine însumi dacă aş da drumul unui sistem care ar produce iar deficite. E important ca oamenii să ştie că îşi pot cumpăra medicamente compensate în orice zi a anului, lunii, săptămânii. Dar cu grijă să nu se depăşească bugetul”, a declarat Eugen Nicolăescu.

Ministrul a mai spus că nu poate verfica dacă 46.000 de medici şi 6.000 de farmacişti sunt corecţi şi nu fac abuzuri. "Dacă lăsăm totul la liber şi fără control se poate întâmpla ca banii să nu ajungă. Astăzi plafoanele nu ajung tocmai din această cauză. Sunt mai multe prescrieri decât bani. Pentru că sunt mulţi medici care prescriu reţete fără să verifice măcar pacientul. Pur şi simplu pacientul se duce, dă bună ziua şi zice că vrea reţetă. Uneori o scrie asistenta şi el pune ştampila. Nu există responsabilitate şi ştim asta. Dar nu-i putem verifica, dacă am avea 46.000 de controlori ne-ar costa mai mult controlul decât banii pe medicamente”, a conchis ministrul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU