21.2 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024

Statul CEZ

Insolenţa CEZ merge până într-acolo încât sute de craioveni rămân fără energie electrică ziua în amiaza mare, câte opt ore, cu frigiderele expuse unor temperaturi devastatoare, fără ca măcar distribuitorul să anunţe că urmează să execute o lucrare.

Craiovenii de pe străzile Petuniilor, Alexandru cel Bun, Bucovăţ, Roiului şi Ecaterina Teodoroiu au rămas fără curent miercuri, între orele 8.00 şi 16.00, din cauză că furnizorul de energie electrică a decis să înlocuiască un tablou de distribuţie de pe strada Petuniilor, investiţie cuprinsă într-un proiect de modernizare. Lucrarea a fost executată fără ca proprietarii locuinţelor deservite de instalaţia care trebuia înlocuită să fie anunţaţi că ar trebui să-şi golească frigiderele şi să-şi oprească echipamentele electrice, ca să nu li se defecteze din pricina întreruperii energiei. Oamenii spun că s-au săturat de nepăsarea CEZ Distribuţie, mai ales că penele de curent sunt frecvente în zonă. „Puteau să ne spună şi nouă, să ştim la ce să ne aşteptăm. Oricum, pe ăştia de la CEZ îi doare undeva de noi, că şi-aşa ne trimit facturi umflate în fiecare lună“, s-a plâns Florea Madrogan.

„Am mărfuri alimentare de mii de lei în vitrinele frigorifice. Nu eram în localitate, iar vânzătoarea a tot aşteptat să vadă dacă vine curentul. Până la urmă m-a întrebat ce să facă, fiindcă afară dogorea. Ce să-i spun, unde să ducă marfa? A dus o parte în beci, dar, la cinci, când am venit acasă, mi-am săturat câinii de şuncă şi salam. Să-i mai întreb pe ăştia de ce nu ne-au anunţat sau de ce n-au schimbat magaoaia seara, noaptea sau dimineaţa?“, a spus Ionel, administratorul unui magazin din cartier. „Atâta am sunat la dispecerat la CEZ că mă dor şi-acuma degetele! Până la urmă a răspuns cineva, care a spus că nu e treaba lor, să sunăm la alt număr. Am renunţat, că nu e prima oară când îşi bat joc de noi“, a povestit Steliana Jurcă, de pe strada Bucovăţ.

 

Nu le pasă

 

Explicaţiile celor de la CEZ, în loc să atenueze efectul indiferenţei companiei asupra clienţilor, mai rău îl amplifică. În primă fază, purtătoarea de cuvânt Cristiana Toma ne-a spus că este imposibil să nu fi fost anunţată, chiar în Gazeta de Sud, întreruperea energiei electrice pe străzile menţionate. Am recitit anunţurile pentru ziua de miercuri şi nu am găsit nimic. „O să verific şi eu, dar îmi amintesc că am trecut şi strada Petuniilor“, a continuat să susţină domnişoara Toma. Am verificat din nou, de această dată chiar pe comunicatul oficial al CEZ, din 13 iunie, pentru săptămâna 16-20 iunie. Iarăşi nimic! Purtătoarea de cuvânt a revenit, afirmând că a fost, într-adevăr, o neînţelegere. „Trebuia să înlocuiască tabloul marţi, dar nu ştiu din ce cauză s-au răzgândit“, a fost următoarea scuză a CEZ.

Odată risipită ceaţa de pe graficul CEZ, am încercat să aflăm de ce se întrerupe energia în toiul unei zile de vară, dacă nu a existat o avarie, ci o lucrare programabilă. Ei bine, răspunsul a fost mai greu decât o înjurătură la adresa clienţilor care plătesc bunăstarea CEZ cu vârf şi îndesat. „Ştiţi cum sunt firmele private, patronii adică. Să lucreze noaptea înseamnă să plătească ore suplimentare şi să aibă condiţii. Or, firmele astea care au contract cu noi nu prea pot să facă asta“, a declarat Cristiana Toma. Ca şi când craiovenii ar avea contract cu patronii de la Slatina sau din Timişoara şi ar fi la mâna lor… Ba, chiar sunt, graţie CEZ!

Potop de reclamaţii

De la 1 ianuarie 2008, peste 1.000 de sesizări au ajuns pe masa oficiilor pentru protecţia consumatorului din Oltenia. Numărul celor nemulţumiţi de serviciile de doi lei ale CEZ este însă infinit mai mare, atâta timp cât majoritatea clienţilor afectaţi nu fac plângeri.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII