15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateParchetul General a făcut public dosarul profesional al Noricăi Nicolai

Parchetul General a făcut public dosarul profesional al Noricăi Nicolai

Parchetul General a făcut public, astăzi, dosarul profesional al Noricăi Nicolai, document pe baza căruia preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze ordinul de numire ca ministru de Justiţie al senatorului liberal. Mapa profesională cuprinde 89 de file şi face referire la două episoade controversate din cariera fostului procuror.

Conform dosarului profesional, Norica Nicolai a fost sancţionată în 4 aprilie 1988 de către şeful Procuraturii din Călăraşi. Avertismentul primit a vizat modul în care ea a instrumentat un caz de furt calificat în dauna avutului obştesc. În dosar erau cercetate şase persoane care furaseră grâu de la un siloz din Budeşti, judeţul Călăraşi.

Procurorul a obţinut în instanţă condamnări pentru cinci dintre inculpaţi, un al şaselea însă – Ioniţă Valerică – a fost trimis în judecată în lipsă. Procurorii-inspectori care s-au ocupat de cazul Norica Clinci au stabilit că aceasta nu a făcut toate demersurile pentru stabilirea adevăratului făptuitor şi că a greşit motivarea recursului, necerând achitarea inculpatului nevinovat.

Inspectorii au cerut pedepse mult mai aspre pentru abaterile constate în timpul verificărilor, considerând că măsurile disciplinare sunt insuficiente faţă de gravitatea faptelor săvârşite.

Alt episod a avut loc în 1991 şi a culminat cu plecarea din sistem a procurorului Norica Clinci. În vara lui 1991, actualul politician a reprezentat într-o instanţă civilă interesele unui cetăţean american care făcuse demersuri pentru înfierea unui copil român.

Trasă la răspundere pentru gestul său, procurorul Norica Clinci a motivat în nota explicativă dată şefilor că nu a ştiut că legea îi interzicea să intre în sala de judecată şi în altă calitate decât cea de procuror. În schimb, procurorul de şedinţă, care a participat la procesul de înfiere, susţine, tot într-o notă explicativă, că Norica Clinci îl informase că şefii săi ştiau de demersurile sale în acest dosar.

"Norica Clinci, procuror la Procuratura locală Olteniţa, are o bună pregătire politică şi profesională şi a contribuit la obţinerea unor rezultate pozitive în unitatea care în funcţionează. Procurorul are însă unele lipsuri în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor întocmite.

Din controalele efectuate de procurorul şef al judeţului, s-au constatat o serie de lipsuri cu privire la operativitatea urmăririi penale, calitatea actelor de urmărire penală şi trimiterea în judecată, încadrări juridice greşite sau incomplete, recursuri motivate cu întârziere şi fără o argumentare adecvată."

Aceste aprecieri se referă la procurorul Norica Clinci, actualul politician Norica Nicolai, depuse la dosarul profesional al acesteia, chiar de către şeful său, procurorul Gheorghe Părăuşanu. Cu toate acestea, Părăuşanu consemnează că subalterna sa este foarte muncitoare, fiindcă într-un singur an a rezolvat foarte multe dosare în comparaţie cu ceilalţi colegi. De aceea, şeful Noricăi Clinci a propus la acea vreme trecerea de la calificativul "bun", la "foarte bun".

Aceste lipsuri au fost consemnate şi în raportul de bilant pe anul 1986 al Procuraturii Judeţene Călăraşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU