28.4 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateThe Times comentează situaţia politică din România

The Times comentează situaţia politică din România

Cotidianul britanic The Times publică în ediţia electronică de astăzi un articol despre referendumul privind destituirea preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Jurnaliştii britanici spun că în România are loc "cea mai ciudată luptă pentru putere" din Europa de Est şi o campanie electorală murdară.
Autorul articolului scrie că România este o ţară "aflată în ghearele unei campanii murdare pentru referendum, care pare hotărâtă să ridice politica pe ameţitoare culmi ale absurdului". "Cea mai ciudată luptă pentru putere din Europa de Est de la căderea comunismului se apropie de punctul culminant în această săptămână", relatează The Times, care explică şi cum s-a ajuns la suspendarea preşedintelui. "Parlamentul a încercat să influenţeze procurori care investighează o mulţime de dosare ale poliţiei referitoare la politicieni de rang înalt. Ăsta a fost jocul lor", a explicat Băsescu. Jurnalistul de la The Times continuă – Băsescu şi "formidabilul ministru al Justiţiei", după cum o caracterizează el pe Monica Macovei, transformaseră serviciul procuraturii de stat într-o energică forţă anticorupţie, pentru a răspunde criticilor UE potrivit cărora România este vulnerabilă la corupţie. Dar doamna Macovei a fost dată afară din Guvern pe 12 aprilie. Băsescu a declarat pentru The Times că, după referendumul din care este sigur că va ieşi învingător, va da un ultimatum Parlamentului pentru a introduce o nouă lege electorală, care să permită o combinaţie între votul uninominal şi reprezentarea proporţională, pentru a-i face pe deputaţi să fie în legătură mai strânsă cu alegătorii.
The Times notează că România este cea mai coruptă ţară din UE, potrivit Transparency International.
Articolul din The Times include un interviu cu Traian Băsescu, intitulat "Preşedintele-telespectator, care sună în emisiuni, are nevoie de popor pentru a-şi recăpăta palatul".
Jurnalistul Roger Boyes, care a fost la Bucureşti, începe prin a propune cititorilor un exerciţiu de imaginaţie: "Imaginaţi-vă următoarea situaţie: premierul unei mari ţări din Uniunea Europeană îl critică pe şeful statului într-o emisiune interactivă cu publicul, la televiziune. Liniile telefonice sunt deschise pentru telespectatori şi primul care sună este preşedintele înfuriat, care telefonează de pe canapeaua sa din sufragerie pentru a-i ţine o predică premierului". "Aceasta este România", dezleagă misterul autorul articolului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS