28.4 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFrattini ameninţă cu o analiză drastică a legii ANI

Frattini ameninţă cu o analiză drastică a legii ANI

Comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini a declarat astăzi pentru Deutsche Welle, că ar fi îngrijorat "de întreruperea sau de lipsa de continuitate a investigaţiilor care au început în România" şi a subliniat că legea ANI va fi analizată "capitol cu capitol" de către experţii europeni, iar asta deoarece a fost adoptată într-o versiune diferită de cea aşteptată de Comisia Europeană.
Declaraţia lui Frattini a venit după ce, vineri, europarlamentarul german Markus Ferber a depus o petiţie la Comisia Europeană, în care subliniază încălcarea independenţei procurorilor Departamentului Naţional Anticorupţie din România şi adoptarea în formă modificată a legii Agenţiei Naţionale de Integritate.
Frattini a spus că a avut deja două întevederi cu ministrul justiţiei Tudor Chiuariu cu care a discutat aceste teme. "I-am spus ministrului justiţiei că este foarte important să garanteze nu doar independenţa justiţiei, ci mai ales continuitatea strategiei de investigaţie a criminalităţii şi a corupţiei în România", a rezumat comisarul pentru justiţie continutul discuţiilor cu Chiuariu, subliniind că respectă deciziile Guvernului de la Bucureşti, dar şi pe cele ale procurorilor.
"Aş fi îngrijorat de întreruperea sau de lipsa de continuitate a investigaţilor care au început în România şi care au avut până acum efecte pozitive. Subliniez importanţa garantării independenţei magistraţilor pentru a merge înainte", a spus astăzi comisarul Franco Frattini.
Comisia Europeană urmează să prezinte în luna iunie propriul raport privind progresele din justiţie şi îndeplinirea obiectivelor convenite, în urma căruia va lua decizia dacă procesul de monitorizare continuă, este sistat sau, cea mai pesimistă variantă, va fi activată clauza de salvgardare pe justiţie. În cel din urmă caz, urmarea pentru justiţia română este că hotărârile curţilor judecătoreşti din România nu vor fi recunoscute în statele membre, dar va fi şi un semnal politic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS