18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSezonul de schi, amânat din lipsa zapezii

Sezonul de schi, amânat din lipsa zapezii

Lipsa zapezii in muntii din Valea Jiului a dus la amânarea deschiderii oficiale a sezonului de schi in statiunile Straja si Parâng, iar pentru prima data, operatorii din turism vorbesc despre pagube enorme. Cabanierii deja gândesc in perspectiva, iar incalzirea vremii ii pune in situatia de a dezvolta ideea turismului de vara.


Oficial, sezonul de schi ar trebui sa inceapa pe 18 decembrie, dar temperaturile ridicate, care chiar si in munte au ajuns la valori pozitive mari, nu le dau nici o speranta cabanierilor ca vor veni turistii. Cel putin 70 la suta dintre cei care si-au facut rezervarile inca din vara este posibil sa nu vina la munte, iar cei care vor veni aproape ca nu vor avea ce sa faca.


Pierderile celor care si-au pus toate sperantele in afacerea de peste iarna sunt enorme si nu pot fi masurate in conditiile in care cei care detin instalatii de transport pe cablu si-au platit oamenii calificati, tot anul, pentru trei luni de iarna, iar acum nu vor avea de lucru nici in acest anotimp. „Am 35 de oameni care toata vara au primit salariu, fara sa lucreze. Si acum au lucrat la instalatia de tractat pe cablu si la teleschiuri, iar pe 10 ianuarie este jumatatea sezonului de schi si, daca nu va ninge, atunci chiar ca vom avea pagube mari“, a spus Emil Parau.


Investitii in zapada artificiala si turism de vara


Cei care detin pensiuni in Parâng, Pasul Vâlcan si Straja, cele trei statiuni montane din Valea Jiului care atrag anual mii de turisti iarna, spun ca iau serios in calcul alte solutii si nu exclud varianta turismului montan pe timpul verii. Investitia intr-o instalatie de zapada artificiala poate insa costa un operator de turism pâna la 15 miliarde de lei vechi, iar daca aceasta este realizata de firme specializate, cabanierii spun ca ar costa pâna la doua milioane de euro. Totusi, nici aceasta varianta nu este sigura si sperantele tuturor se indreapta spre scaderea temperaturilor. „Nu ne-ar fi ajutat nici tunurile de zapada, deoarece ar fi nevoie de o temperatura de cel mult minus cinci grade Celsius, dar pe timpul zilei sunt ore intregi in care temperaturile trec de zece grade. Numai vremea ne poate ajuta“, a mai afirmat Parau.


Cei din Straja spun ca, anul viitor, cu siguranta in statiune va fi adusa o instalatie de fabricat zapada artificiala, dar nu exclud varianta investitiei in turismul de pe DN 66A, spre Herculane, la granita cu Parcul National Retezat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS