18.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateConstatarea amiabila - reglementata, dar inaplicabila

Constatarea amiabila – reglementata, dar inaplicabila

Soferii implicati intr-un accident fara victime pot recurge la o asemenea intelegere doar daca unul dintre ei isi asuma vinovatia.


Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a emis pe ultima suta de metri, chiar in preziua intrarii in vigoare a noului Cod Rutier, normele privind procedura constatarii amiabile a accidentelor soldate doar cu pagube materiale. Aceste norme insa nu vor fi puse in practica decât dupa publicarea lor in Monitorul Oficial si dupa ce societatile de asigurari vor tipari formularele de constatare amiabila, astfel ca soferii vor mai avea de asteptat pâna sa-si repare masinile tamponate fara sa mai treaca pe la politie.


Intelegere la fata locului


Constatarea amiabila reprezinta o procedura noua in legislatia rutiera si a asigurarilor din România, constând intr-o intelegere scrisa pe care o incheie soferii a doua autoturisme implicate intr-un accident soldat fara victime. Legislatia permite o astfel de intelegere daca sunt indeplinite cumulativ anumite conditii: accidentul nu s-a produs ca urmare a savârsirii faptelor pentru care se retine permisul de conducere si nu s-a soldat cu victime, cel putin unul dintre conducatorii vehiculelor implicate in accident si-a recunoscut vinovatia si detine asigurare obligatorie de raspundere civila (RCA), iar soferii implicati in accident au completat si semnat formularul de constatare amiabila.


Pentru a putea recurge la o asemenea procedura, soferii trebuie in primul rând sa aiba la ei formulare de constatare amiabila, pe care le primesc la cerere de la firma la care au incheiat polita RCA. Completarea formularului se poate face fie pe loc, la locul accidentului, fie la sediul firmei la care are RCA conducatorul auto vinovat. Formularul se completeaza si se semneaza de fiecare dintre soferi, apoi se atesta – prin data, semnatura si stampila – de reprezentantul firmei de asigurari. Acelasi inspector de asigurari ii va elibera soferului nevinovat o copie a formularului de constatare amiabila si un proces-verbal de constatare a daunelor, necesar pentru repararea masinii.


Documentul completat incorect se anuleaza


In cazul in care inspectorul de asigurari constata ca documentul de constatare amiabila e completat incorect, are omisiuni, stersaturi, modificari sau adaugiri, circumstantele in care s-a descris accidentul nu sunt conforme cu realitatea ori exista o cauza care ar duce la suspendarea permisului pentru unul dintre soferi, dispune anularea constatarii amiabile si instiinteaza Politia Rutiera.


Prin urmare, soferii va trebui sa se adreseze politiei, care va stabili conditiile in care s-a produs accidentul, vinovatia soferilor si modul in care se vor suporta daunele materiale.


Formular


Formularul de constatare amiabila are doua pagini, tiparite pe hârtie autocopiativa. Cuprinde 14 rubrici, ce trebuie completate citet si lizibil de cei doi soferi cu date privind: data ora si locul accidentului, pagubele produse, datele eventualilor martori, descrierea cât mai exacta a modului in care s-a produs accidentul, inclusiv printr-o schita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS