15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Copiii nimanui

De la inceputul anului, 48 de femei din Dolj au decis sa-si abandoneze copiii imediat dupa nastere. In majoritatea cazurilor a fost vorba de abandonuri in maternitati, doar cinci copii fiind gasiti in scari de blocuri sau ghene de gunoi.


Conform statisticilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj, de la inceputul anului au fost abandonati 48 de nou-nascuti. Majoritatea au fost parasiti de mame imediat dupa nastere, in spital, insa au fost si cazuri când bebelusii au fost aruncati la gunoi sau lasati in scari de bloc. Fata de perioada similara a anului trecut s-au inregistrat cu 39 de abandonuri mai putine. Totusi, conform conducerii Spitalului de Urgenta Craiova, parasirea copiilor imediat dupa nastere reprezinta in continuare o practica a femeilor fara posibilitati materiale. DGASPC Dolj a reusit sa convinga doar 14 mame din cele 48 care si-au abandonat copiii sa ii tina lânga ele. „Din cei 48 de bebelusi abandonati anul acesta, 23 au intrat in plasament in regim de urgenta la asistentii maternali profesionisti, opt la Centrul de Plasament pentru copii intre 0 si 2 ani, trei au fost transferati in alt judet, iar 14 au fost integrati in familia naturala“, a explicat Cornel Baloiu, purtatorul de cuvânt al DGASPC Dolj.


Spitalul de Urgenta, in top


Cele mai multe abandonuri s-au inregistrat anul acesta la Clinicile de Neonatologie si de Pediatrie din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova. Conform conducerii unitatii, majoritatea copiilor sunt abandonati imediat dupa nastere de femei din mediul rural care se interneaza fara acte. „Pâna in acest moment am inregistrat 43 de abandonuri la Neonatologie si 11 la Pediatrie. In general, femeile care vin si se interneaza fara a avea actele de identitate asupra lor isi abandoneaza bebelusii. De-a lungul timpului, am observat ca femeile fara posibilitati materiale, mai ales cele din mediul rural, isi lasa copiii in spital dupa nastere. Pe lânga acest motiv, as putea spune ca si lipsa informarii asupra masurilor de contraceptie este un factor care duce la abandon“, a declarat Mariana Trica, director de ingrijiri in cadrul Spitalului de Urgenta Craiova.


Diferenta dintre numarul de copii abandonati numai la Spitalul de Urgenta Craiova si datele comunicate de DGASPC Dolj se datoreaza faptului ca spitalele inregistreaza ca abandonati si avorturile pâna in sase luni. Ultimul bebelus abandonat in spital este un baietel nascut pe 16 noiembrie. Mama nou-nascutului l-a lasat in grija doctorilor pentru ca mai are cinci copii si nu il poate creste si pe acesta. Conducerea spitalului spune ca, in ciuda protocolului incheiat cu Sectia 2 Politie Craiova, care este anuntata când o femeie fara acte se interneaza pentru nastere, numarul de nou-nascuti abandonati este in continuare mare.


Copiii din tomberon


Pe lânga mamele care isi lasa bebelusii in grija doctorilor, mai exista si acelea care aleg sa-si arunce nou-nascutii in scari de bloc sau in tomberoane. Anul acesta au fost gasiti trei copii nou-nascuti abandonati, doi in scara blocurilor si unul intr-o groapa de gunoi. De asemenea, trei bebelusi au fost gasiti decedati, doi aruncati la gunoi, iar unul a fost lasat sa moara de frig dupa nastere. In cazul nou-nascutilor gasiti la inceputul anului in scara blocului 154 D, respectiv 134 A, din cartierul craiovean Craiovita Noua, nici pâna in acest moment mamele nu au fost identificate, in timp ce mama fetitei aruncate pe 17 iulie lânga cimitirul din Bucovat a fost gasita. Politistii din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj spun ca la baza acestor fapte stau mai multe motive. „In cazurile de abandon se poate vorbi de o nastere prematura, imaturitate psihica a mamei, de lipsurile materiale, sau copilul a fost conceput dintr-o relatie nedorita. De asemenea, si faptul ca prezenta copilului poate afecta planurile de viitor ale mamei poate duce la abandon. Mamele care nu isi pot creste copiii trebuie sa stie ca acestia pot avea un viitor, putând fi dati spre adoptie“, a declarat subcomisar Maria Vasile, purtator de cuvânt al IPJ Dolj.


Activitatea preventiva, pe primul loc


Pentru a reduce numarul de abandonuri, DGASPC Dolj a pus accentul pe activitatea de preventie. Anul acesta, institutia impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean, Inspectoratul de Politie al Judetului Dolj, consiliul local si Autoritatea de Sanatate Publica au incercat sa sensibilizeze viitoarele mame.


„Faptul ca numarul abandonurilor a scazut semnificativ fata de anul trecut se datoreaza actiunilor intreprinse in parteneriat cu mai multe institutii“, a mai declarat Cornel Baloiu.


S-au desfasurat mai multe actiuni de planing familial si educatie sexuala, mai ales in scoli, si cursuri de planing familial cu personalul angajat in institutii. De asemenea, autoritatile s-au adresat direct mamelor care au un nivel de trai scazut, celor cu familii numeroase sau dezorganizate, mamelor singure, in general acelea care prezinta risc de abandon. Ca o ultima solutie, a fost acordat si sprijin material – haine, lapte praf, lemne de foc, materiale de constructii – mamelor cu posibilitati materiale reduse, pentru ca acestea sa nu renunte la bebelusi.


Copii aruncati


15 ianuarie. Simona Petcu, de 33 de ani, din satul Puturi, comuna doljeana Castranova, a nascut un baietel in WC-ul din curte, dupa care l-a lasat sa moara de frig.


24 ianuarie. Un nou-nascut a fost gasit in viata in scara 154 D, din cartierul Craiovita Noua.


23 martie. Cadavrul unui nou-nascut a fost gasit aruncat intre tomberoanele de pe strada Calea Bucuresti, din zona Institut.


27 martie. Un copil de numai câteva zile a fost gasit in scara blocului 134 A, din cartierul Craiovita Noua. Bebelusul abandonat era o fetita de 51 de centimetri si 2,75 kilograme.


17 iulie. O fetita nou-nascuta a fost gasita in viata aruncata intr-o râpa de lânga cimitirul comunei Bucovat.


25 octombrie. Un nou-nascut a fost gasit decedat intr-o ghena de gunoi dintre blocurile de pe bulevardul Decebal din Craiova.
S-a stabilit ca bebelusul fusese strangulat cu un cordon din material textil.


Copii abandonati in 2005


In primele zece luni ale anului 2005 au intrat in evidentele DGASPC Dolj 87 de copii abandonati. Dintre acestia, 33 au fost dati in plasament de urgenta la asistentii maternali, 11 la Centrul de Plasament pentru copii intre 0 si 2 ani cu dizabilitati sau Centrul de Plasament in Regim de Urgenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS