15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE isi infige coltii in olteni

UE isi infige coltii in olteni

Taranul doljean va intra in Uniunea Europeana fara tuiculita cea de toate zilele, fara carafa de vin ce o pune pe masa de sarbatori, fara brânza sau pâinea de casa si va merge pe jos, ca in UE nu te duci cu caruta trasa de cal si cu biciul in mâna.


Oltenii trebuie sa se adapteze din 2007 normelor Uniunii Europene care le interzic sa isi bata animalele, sa sacrifice porcul de Craciun si trebuie sa anunte primaria atunci când le moare un animal. Fructele se pot culege doar când nu ploua si fara a scutura pomul, iar fructele cazute din copaci nu vor mai fi mâncate ca pâna acum, ci aruncate. In plus, nu vor primi bani de la UE daca pamântul e cultivat in lungul curbelor de nivel sau daca nu s-au inregistrat in Registrul Fermelor.


De la 1 ianuarie 2007, taranii vor fi obligati ca, atunci când filtreaza laptele pentru a prepara brânza, sa foloseasca hârtie de unica folosinta si nu tifon.


Reguli noi si pentru comerciantii de pesti, crustacee si moluste. Acestia nu au voie sa-si vânda produsele decât daca sunt insotite de un act care sa certifice faptul ca provin dintr-o zona autorizata sanitar-veterinar. Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Dolj, spune ca toate aceste norme vor fi acceptate de oameni in timp, o data cu schimbarea generatiilor. „Vom ajunge intr-o buna zi la concluzia ca vaca nu trebuie pusa la jug, pentru ca nu e eficienta, si ca in lumea civilizata calul nu este pentru tractiune, ci pentru sport. In plus, maltratarea animalelor a fost dintotdeauna interzisa la noi in tara, dar poate ca acum va fi si pusa in aplicare, sanctiunile pe care taranul le poate primi ajungând pâna la 15 milioane de lei“, a explicat Butaru.


Porcul – asomat, gaina – decapitata


Românilor le este totusi permis sa prepare carnea de porc in gospodarie, dar numai pentru consumul propriu pentru ca oficialii europeni au inteles traditia Craciunului. Nu au inteles insa „suferinta“ porcului când este sacrificat si le-au impus românilor reguli de sacrificare. „Porcul este asomat, adica ii este injectata o substanta in urma careia câteva minute acesta este inert, timp in care i se face exanghinarea, i se extrage sângele. In acest fel ne pastram si traditia, dar ne si aliniem normelor UE. Comisia Europeana a permis României sa faca o legislatie paralela cu cea UE care sa permita românilor sa prepare carnea de porc numai pentru consumul propriu“, a spus Andrei Butaru. De eutanasiere sau de injectia letala au scapat insa unele oratanii, cum ar fi gainile, gâstele si ratele, pe care oltenii le pot decapita in voie.


UE ne vrea treji!


Nu spunem adio dupa integrare nici tuicii si vinului preparate „ca la tara“, dar si in acest domeniu UE si-a vârât „coada“ si a impus niste reguli. Românii vor putea bea tuica preparata de ei, dar va trebui sa se inregistreze legal si sa indeplineasca standardele de igiena si de protectie a consumatorului. Potrivit legislatiei europene, orice litru de alcool, indiferent daca este obtinut in distilerii, in cazane, in alambic sau in orice alt fel de masinarie, trebuie accizat. Pentru ca producerea de tuica, numita, in limbajul convenit cu UE, produs obtinut in urma distilarii din fructe, face parte din traditia românilor, România a negociat cu UE o noua derogare pentru ai ei cetateni, dar europenii nu s-au lasat induplecati – românul are voie sa bea doar 50 de litri de tuica pe an. Astfel, „micii fermieri“ europeni pot produce o cantitate de tuica de 50 de litri pe gospodarie, la o concentratie de 40% alcool, fara a se supune regulilor de accizare. Derogare si la vin, dar tot cu masura. Daca s-au atasat de via lor, taranii români pot pastra o suprafata de 1.000 de metri patrati cultivata, dar nu au voie sa scoata la vânzare vinul rezultat.


Norme europene de spalare a rufelor


UE imprastie reguli nu doar in mediul rural, ci si in orase pentru ca, asa cum reiese din sondaje, românii nu isi spala rufele ca in UE. Fac risipa de detergent, supraincarca masina de spalat si incalzesc prea mult apa. Ca sa ne educe cum sa ne spalam corect rufele si sa protejam si mediul inconjurator, reprezentantii Asociatiei Internationale de Sapunuri, Detergenti si Produse de Intretinere (AISE) vor sa lanseze si la noi un nou tip de detergent, cel compactat, folosit numai pentru spalari automate. Acestia sunt detergenti mai concentrati cu o treime decât cei care se gasesc acum in magazine, dar la pachete mai mici, si vor spala la fel de multe rufe ca si detergentii din prezent. Gospodinele care vor spala cu detergent compactat trebuie sa urmeze strict instructiunile de folosire, sa reduca doza cu minimum 33% in greutate si 25 in volum si sa nu incalzeasca apa prea tare. Acesti detergenti vor fi usor de recunoscut fiindca vor purta un logo: Eurocompact. Occidentalii folosesc de mult timp produse de acest fel, iar in magazinele românesti detergentul-minune isi va face aparitia din 2007.


Ecoeticheta combate poluarea


Desi detergentul compactat va polua apa la fel de mult ca si cel din prezent, acesta va fi totusi o idee mai ecologic fiindca ar putea duce la reducerea consumului de electricitate, a acidifierii aerului, a distrugerii stratului de ozon si a toxicitatii umane, cu peste 5%. „Cu toate ca, din punct de vedere al protectiei mediului, acest nou tip de detergenti este mai bun, poluarea nu va fi oprita. Dupa aderare insa, ecoetichetele de pe fiecare ambalaj vor diminua si aceasta problema pentru ca producatorul va fi nevoit sa scrie mai multe explicatii decât «biodegradabil», inscriptie care se gaseste pe unele ambalaje de detergenti. Cumparatorii vor alege astfel produse ecologice, iar comerciantii vor fi nevoiti sa accepte normele de protectie a mediului“, a precizat Monica Mateescu, directoarea Agentiei pentru Protectia Mediului. In plus, oltenii va trebui sa invete ca gunoiul trebuie dus la groapa ecologica, nu aruncat pe câmp, iar cei care au poluat mediul va trebui sa plateasca pentru noxele pe care le emit in aer. Usor sau greu de suportat, normele UE nu sperie olteanul de rând, care stie ca, atâta timp cât medicul veterinar nu-l vede, poate sa ii mai dea câte o biciusca animalului neastâmparat, iar pe Ghita il poate sacrifica si fara sa-l asomeze ca sa auda toti vecinii ca se taie porcul si nu o sa stea nici „un european“ sa masoare tuica si vinul din butoi sau câte grame de detergent a pus in masina de spalat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS