15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii vor „pescui“ milioane de euro

Românii vor „pescui“ milioane de euro

In 2007-2013, in România vor putea intra peste 260 de milioane de euro pentru dezvoltarea pescuitului. Finantarile nerambursabile pot ajunge si la 40% din valoarea investitiilor.


Incepând cu 1 ianuarie 2007, proprietarii de balti de peste, pescarii si procesatorii vor avea la dispozitie fonduri nerambursabile UE in valoare de sute de milioane de euro pentru a investi in acest sector. In perioada 2007-2013, in România vor putea fi cheltuite 263,2 milioane de euro in sectorul piscicol. Suma este considerata insuficienta fata de posibilitatile de dezvoltare, sunt de parere specialistii români. Cei care doresc sa acceseze fondurile europene trebuie sa stie insa ca trebuie sa dispuna de bani. In primul rând, pentru ca partea de cofinantare poate merge pâna la 40%, in al doilea rând pentru ca banii UE se deconteaza ulterior realizarii investitiilor, dupa verificarea in prealabil a corectitudinii realizarii proiectelor. Acestea pot fi depuse, incepând de anul viitor, la sediul Agentiei Nationale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (ANPDRP) sau la filialele teritoriale ale acesteia. „Fondurile se deruleaza prin intermediul agentiei noastre, la nivel local. Inca nu stim daca se va face o alocare pe regiuni sau nu. In curând, urmeaza sa primim metodologia si conditiile pentru accesarea acestor fonduri, pentru a o pune la dispozitia celor interesati“, a precizat Daniel Popescu, directorul Agentiei Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (ARPDRP) Oltenia. In judetul Dolj, multe din baltile pentru pescuit se afla la ora actuala in proprietatea statului, fiind luate in concesiune de firme sau persoane fizice pentru exploatare. Nu de putine ori s-a intâmplat ca aceste locatii sa fie disputate in instanta de mai multe persoane. „Noi administram in judet 230 de hectare de luciu de apa, dar la ora actuala ele sunt in proprietatea statului. Deoarece mare parte dintre ele sunt revendicate, proprietarii vor putea sa acceseze fonduri. Un exemplu este lacul Geormane, care este cerut pentru retrocedare“, a explicat Teodor Nuta, presedintele Agentiei Judetene pentru Vânatoare si Pescuit Sportiv (AJVPS) Dolj. In afara de fondurile de stat, exista in judet si câteva locatii proprietate privata pentru care s-ar putea apela la fondurile europene pentru investitii. Având in vedere fondul pentru finantare, putem spune ca apa va fi mai profitabila decât pamântul.


Sectoarele finantabile


Banii care vor putea intra in România in perioada 2007-2013 se deruleaza din Fondul European pentru Pescuit. Acesta este destinat finantarii pe mai multe paliere: adaptarea flotei de pescuit


(27,7 milioane de euro), acvacultura, pescuit si procesare (138 de milioane de euro), masuri de interes colectiv (69,9 milioane de euro) si dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti (27,6 milioane de euro). Vor putea cere bani europeni proprietarii de ambarcatiuni pe care vor sa le caseze sau cei care vor sa-si achizitioneze echipamente performante. De asemenea, pot solicita fonduri si cei care vor sa-si construiasca puncte de debarcare sau cei care vor sa infiinteze o ferma de acvacultura. Organizatiile de producatori pot beneficia de o finantare de 100% daca realizeaza investitii pentru achizitia de echipamente si pentru construirea unei infrastructuri necesare comercializarii pestelui. Mai mult decât atât, dezvoltarea ecoturismului si infiintarea unei mici infrastructuri pentru turism la fermele de acvacultura vor fi si ele finantate de UE.


60 de unitati procesatoare


Productia nationala de peste provenit din acvacultura este de 8.056 de tone pe an, iar cantitatea de peste procesat – 10.000 de tone pe an. Exista 60 de unitati de procesare, iar forta de munca in acest domeniu se ridica la 6.800 de persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS