15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii pierd finantari din cauza CJ Dolj

Primarii pierd finantari din cauza CJ Dolj

Miile de miliarde alocate de guvern prin Ordonanta nr. 7/2006 pentru finantarea unor proiecte de infrastructura in mediul rural au incins spiritele intre autoritatile locale si cele centrale.


Prin intermediul Ordonantei nr. 7/2006, guvernul pune la bataie suma de 10.000 de miliarde pentru proiecte rurale care vizeaza realizarea de poduri, podete, punti pietonale, alimentari cu apa potabila, precum si lucrari de canalizare si epurare a apei. Cu toate ca ordonanta de guvern a fost emisa in luna ianuarie a acestui an, in urma cu doua saptamâni actul normativ era o necunoscuta pentru majoritatea primarilor doljeni.


Edilii au fost invatati de CJ Dolj cum sa procedeze pentru a pune mâna pe bani abia in perioada 3 – 5 iulie, iar inainte cu o zi de demararea inscrierilor on line pentru proiecte pe site-ul cancelariei guvernului primarii inca mai bateau holurile institutiei pentru a afla informatii. Studiile de fezabilitate (SF) ale proiectelor, obligatorii pentru inscriere, au fost realizate in numai câteva zile, iar pe 6 iulie, data la care s-a inceput inscrierea on line a proiectelor, numai cinci comune au avut datele pregatite pentru inscrierea pe site.


Uite comuna, nu e comuna…


Cu toate ca in pregatirea proiectelor s-au inregistrat intârzieri mari, presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a acuzat ieri reprezentantii guvernului care se ocupa de planificarea interviurilor pentru sustinerea proiectelor ca au facut programarile pe criterii politice, mai precis liberale. „Pe 6, când au inceput inscrierile, au fost inscrise 1.500 de consilii locale care aveau SF-uri, deci a fost o lucratura hoteasca. A fost o actiune bine comandata de guvern si facuta special pentru primarii PNL, pentru ca printre cei care au luat plasa au fost si primari PD. Noi (CJ Dolj – n.r.) am inscris 37 de proiecte pentru care nu am primit nici un fel de raspuns, nici un primar din Dolj nu a fost chemat la Bucuresti pentru prezentarea proiectului“, a declarat Prioteasa. Presedintele CJ Dolj a adaugat ca informatiile privind startul inscrierilor si termenele-limita au fost cu greu obtinute de institutia pe care o conduce.


Cu toate ca seful CJ Dolj sustine ca edilii doljeni au fost sariti de la programari de functionarii guvernului, lista planificarilor publicata pe site-ul www.cancelarie.ro cuprinde trei comune doljene, ai caror reprezentanti sunt chemati la sfârsitul lunii iulie la Bucuresti pentru sustinerea proiectelor in fata comisiei de evaluare. Cele trei comune, Cetate, Simnicu de Sus si Vârvoru de Jos, s-au inscris pe site inca din prima zi, pe 6 iulie.


Doua proiecte din Dolj, neeligibile


Nemultumirea reprezentantilor consiliului e cu atât mai inexplicabila cu cât, desi au acordat asistenta primarilor pentru intocmirea actelor si SF-urilor, una dintre comunele care au fost programate deja sa prezinte proiectul in fata autoritatilor de la Bucuresti a depasit valoarea maxima admisa pentru un singur proiect, adica 40 de miliarde de lei vechi. Astfel, comuna Vârvoru de Jos are un proiect pentru realizarea unui sistem de canalizare in valoare de peste 43 de miliarde de lei. Mai mult, alta comuna inscrisa de CJ Dolj pe site, Ghercesti, are un proiect pentru alimentarea cu apa a doua sate a carui valoare se situeaza sub limita inferioara admisa de 400 de milioane de lei.


Primarii doljeni mai au timp sa-si depuna proiectele pâna pe 12 august. Daca in acest timp edilii nu vor fi programati la interviu, acestia mai au o sansa de a-si prezenta proiectul in sesiunea viitoare a programului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS