16.7 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePing-pong cu dosarele pentru despagubiri

Ping-pong cu dosarele pentru despagubiri

Doljenii indreptatiti sa beneficieze de titluri compensatorii pentru bunurile imobile neretrocedabile mai au de asteptat pâna ce functionarii si primarii invata sa elaboreze o dispozitie de restituire.


Doar aproximativ 100 de dosare pentru despagubiri din Dolj, cu execeptia municipiului Craiova, intrunesc la aceasta ora conditiile de evaluare potrivit Legii nr. 247/2005. Prin acest act normativ, legiuitorul a decis adoptarea de masuri reparatorii in cazul proprietarilor carora nu le mai pot fi retrocedate in natura anumite bunuri imobile preluate abuziv de stat. Este vorba, mai precis, de acordarea de actiuni la Fondul Proprietatea. Potrivit reprezentantului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, Mugur Oprea, foarte multe acte transmise comisiei de catre primarii sunt returnate de urgenta destinatarilor, fiindca dispozitiile nu sunt corect intocmite. „Daca sunt definitiv preluate 100 de dosare din judetul Dolj, cu exceptia municipiului Craiova. Facem un adevarat ping-pong cu documentatiile, din cauza ca acestea, in special dispozitiile pe Legea nr. 10/2001 (modificata prin Legea nr. 247/2005), nu sunt elaborate conform cerintelor legale in vigoare privind despagubirea. Nu inteleg de ce se intâmpla asa, de ce primarii si secretarii nu stiu sa interpreteze legea, mai ales ca fiecare autoritate publica locala a primit si o informare din partea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), care sa le inlesneasca activitatea“, a declarat Mugur Oprea. Consilierul juridic Adina Sandoiu, reprezentanta a Prefecturii Dolj in procesul de centralizare si comunicare a solicitarilor de despagubiri, sustine ca Institutia Prefectului nu mai are tangenta cu traseul dispozitiilor gestionate de autoritatile publice locale: „O parte din dosarele centralizate intr-o prima faza de Prefectura Dolj sunt inregistrate la Comisia Centrala. Putine, n-as putea sa va spun câte. Insa celelalte, majoritatea (circa 1.300 – n.r.) au fost remise primariilor din judet, acestea urmând sa reformuleze sau sa emita noi dispozitii, pe care apoi le vor transmite direct comisiei“.


Craiova sta mai bine


Daca la nivelul Doljului abia a zecea parte din totalul preconizat de dosare sunt bune de evaluat, Primaria Craiova a predat prin proces-verbal 1.596 de solicitari. „Nu ne-a fost returnat nici un dosar dintre cele aproape 1.600 comunicate Comisiei Centrale. In plus, in aproape jumatate dintre aceste cazuri, Primaria Craiova a anexat inclusiv procesele-verbale de negociere, incheiate deja pe Legea nr. 10“, a declarat secretarul primariei, Nicoleta Miulescu. Administratia Baniei gestioneaza peste 3.000 de cereri de retrocedare conform Legii nr. 247/2005, aproape jumatate dintre acestea fiind solutionate negativ.


Cheltuieli uriase cu evaluarea


Mugur Oprea a mai spus ca peste 15.000 de dosare pentru despagubiri din toata tara intrunesc la aceasta ora conditiile pentru a fi supuse evaluarii si apreciaza ca, potrivit centralizarii initiale a propunerilor de compensare pe Legea nr. 10, circa 120.000 de astfel de cereri urmeaza sa poposeasca in arhivele Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor. „Imaginati-va ca va trebui evaluate zeci de mii de imobile, actiune care necesita sume uriase, bani publici in definitiv. Astfel de fonduri nu pot fi deblocate decât printr-o hotarâre de guvern“, a precizat Oprea. El mai sustine ca este posibil ca proiectul acestei hotarâri sa ajunga pe masa executivului chiar mâine: „Documentul se afla la avizat la Ministerul Finantelor si mai este nevoie de avizul Ministerului Justitiei. Speram ca joi (mâine – n.r.) acesta sa se afle la guvern. Abia dupa intrarea in vigoare a acestei hotarâri imobilele care fac obiectul propunerilor de despagubiri vor fi evaluate de catre evaluatorii cu care Comisia Centrala a negociat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU