15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul si actualul presedinte se acuza reciproc de divulgarea unor informatii clasificate

Fostul si actualul presedinte se acuza reciproc de divulgarea unor informatii clasificate

Ioan Melinescu este anchetat pentru ca a „facut uitate“ tranzactiile dubioase ale lui Genica Boerica, ale carui afaceri se aflau in atentia Oficiului.


Intre fosta si actuala conducere a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) s-a iscat un adevarat razboi al acuzatiilor. Ioan Melinescu, fostul presedinte al institutiei amintite, il acuza pe Iulian Dragomir, actualul presedinte, ca ar fi divulgat informatii protejate de Legea informatiilor clasificate. La rândul sau, Dragomir a facut mai multe sesizari penale impotriva lui Melinescu, sustinând ca acesta din urma este cel care ar fi divulgat anumite informatii secrete privind tranzactii financiare monitorizate de ONPCSB. Acuzatiile reciproce au luat amploare dupa ce presedintele ROMPETROL, Dinu Patriciu, a declarat recent ca grupul petrolier va depune o plângere penala, sustinând ca firma FABER INVEST & TRADE a folosit un document confidential din dosarul instrumentat de PNA pentru sustinerea unei cauze civile impotriva ROMPETROL. Patriciu arata ca, in 28 octombrie, ROMPETROL GROUP NV a primit, in Olanda, o citatie de a se prezenta ca parte pârâta intr-un dosar civil deschis impotriva sa la Tribunalul Bucuresti de catre FABER INVEST & TRADE.


Melinescu, intre ROMPETROL si RAFO


Fostul presedinte al ONPCSB, Ioan Melinescu – audiat luni de procurori – a sustinut ca mai multe informari ale Oficiului referitoare la RAFO, grup advers ROMPETROL, au fost furnizate opiniei publice. Melinescu l-a acuzat pe Iulian Dragomir, actualul presedinte al Oficiului, ca ar fi furnizat presei mai multe documente cu caracter secret si strict secret care erau in posesia sefului ONPCSB. Potrivit lui Melinescu, ar fi vorba despre o nota strict secreta de la serviciile de informatii, adrese ale Oficiului catre Parchet, precum si toate informarile referitoare la RAFO, grup advers ROMPETROL. Ioan Melinescu a declarat ca informarea referitoare la ROMPETROL nu a fost facuta de el, ci de un colectiv de specialisti, fiind aprobata ulterior de un plen format din sapte persoane: „Informarea a fost definitivata in noiembrie 2003, când eram presedintele Oficiului, si nu in mai 2005, asa cum se incearca sa se acrediteze ideea. Actul este valabil, dovada ca procurorii isi continua treaba“. El mai declara presei ca a facut o plângere la Parchetul instantei supreme impotriva lui Iulian Dragomir, pentru divulgare de secrete.


Melinescu a sugerat ca acuzatiile care i-au fost aduse au conotatii politice, sustinând ca actualul sef al Oficiului, Iulian Dragomir, „apara anumite interese“. Totodata, a sustinut ca, prin acuzele care ii sunt aduse, s-ar incerca anularea informarii privind ROMPETROL. El a adaugat ca premierul Calin Popescu Tariceanu „nu a facut niciodata obiectul unor investigatii“ in perioada in care el a condus Oficiul.


Oficiul nu vrea sa spuna pe cine a verificat


De cealalta parte, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor sustine ca un raspuns legat de persoanele verificate de specialistii institutiei – dupa ce fostul sef Ioan Melinescu a facut declaratii in acest sens – ar fi contrar normelor legii privind domeniul protectiei informatiilor clasificate. Oficiul subliniaza ca orice raspuns cu referire la persoanele fizice si juridice care au facut sau fac obiectul analizelor efectuate de specialistii ONPCSB ar putea duce la incalcarea legislatiei privind protectia informatiilor clasificate, aducând prejudicii grave Oficiului si Sistemului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. „Alegatiile fostului presedinte al Oficiului, Ioan Melinescu, sunt lipsite de suport si in afara oricarei realitati, reprezentând reactia unei persoane care trebuie sa raspunda in fata legii pentru activitatea din timpul mandatului sau in Oficiu, cât si pentru difuzarea de date si informatii clasificate“, se arata intr-un comunicat al ONPCSB.


Cu toate acestea, ONPCSB a facut, in urma cu zece zile, a cincea sesizare penala impotriva fostului presedinte al institutiei, Ioan Melinescu, pe care il acuza ca a incalcat prevederile legale privind protectia informatiilor clasificate. In sesizare se invoca articolul 18 din Legea nr. 656/2002 (obligatia de a nu face publice informatiile obtinute in timpul serviciului, valabila cinci ani de la parasirea Oficiului), combinat cu articolul 24 (incalcarea obligatiei este infractiune pedepsita cu inchisoare de la doi la sapte ani).


Scandal pornit de la verificarea conturilor lui Basescu


Reamintim ca Melinescu afirmase, intr-o emisiune televizata, ca unele cereri formulate in 2004, inaintea campaniei electorale, vizau verificarea conturilor detinute de Traian Basescu si de fiica acestuia, Ioana Basescu, dar si de alti oameni politici ori de afaceri, printre care Calin Popescu Tariceanu, Sorin Marin ori Sorin Rosca Stanescu. Ioan Melinescu a fost revocat la cerere din functia de presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor in aprilie anul trecut, in locul sau fiind numit, in 23 iulie, Ilie Iulian Dragomir, vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti. Dragomir a atras public atentia asupra unor „scapari“ ale fostei conduceri a oficiului.


Potrivit unor surse judiciare, Ioan Melinescu este cercetat penal pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si favorizarea infractorului, pentru neraportarea unor tranzactii efectuate de Genica Boerica, trimis in judecata pentru obtinerea ilegala a unor returnari de TVA de peste 300 de miliarde de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS