10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajatii SC Termoprest cer ajutorul primarului din Petrila

Angajatii SC Termoprest cer ajutorul primarului din Petrila

Mai multi angajati ai SC Termoprest SA din Petrila au inaintat o scrisoare deschisa primarului Ilie Paducel, pentru a-i cere sprijinul, deoarece se considera nedreptatiti. Oamenii protesteaza in acest fel impotriva celor aflati la conducerea firmei, dar si a liderilor lor de sindicat, care nu reprezinta interesele angajatilor. Oamenii spun ca nu mai pot tolera comportamentul celor din conducerea societatii, care ii „trateaza ca pe animale“. Ei afirma ca actualul sindicat nu le reprezinta interesele si cer celor care ii pot controla pe responsabilii de la acest serviciu subordonat primariei sa ii ajute, asa cum au facut-o si in alte rinduri, cind s-a pus problema sa fie concediati.


Reprezentantii primariei sint convinsi insa ca protestatarii nu au dreptate si spun ca au intervenit in repetate rinduri la aplanarea conflictelor de la aceasta firma. „Cred ca nu au dreptate. Noi am insistat ca acesti oameni sa nu fie concediati, atunci cind s-a pus problema disponibilizarii a 30 dintre ei, din motive de eficientizare a activitatii unei firme care, trebuie sa recunoastem, lucreaza mult in pierdere. Ei faceau parte dintre persoanele care deservesc centralele termice si care, pe timpul verii, nu au activitate, pentru ca la Petrila nu se furnizeaza apa calda. Problemele lor trebuie sa fie rezolvate in interiorul firmei“, a declarat Dumitru Rascolean, viceprimarul orasului Petrila.


Lista revendicarilor


Semnatarii scrisorii cer primarului sa le rezolve cel putin opt revendicari, printre care se numara marirea de salariu, acordarea de sporuri aferente muncii pe care o presteaza, bonuri de masa, plata salariilor la o data fixa sau sa li se prezinte lunar situatia realizarilor si a nerealizarilor acestei firme. In plus, oamenii spun ca lunar li se fac retineri pe statele de plata pentru nerealizari care nu sint numai ale lor. In replica, liderii de sindicat de la aceasta societate spun insa ca toate aceste revendicari sint nejustificate, atita timp cit toti angajatii cu contracte pe perioada nedeterminata beneficiaza de astfel de sporuri. Bonurile de masa, spun liderii, nu pot fi acordate atita timp cit firma lucreaza cu mari pierderi. „In cei patru ani de cind sint lider de sindicat am reusit sa impun majorari salariale substantiale pentru acesti angajati, veniturile lor fiind acum duble. In prima faza am reusit o majorare cu 49,6%, apoi in fiecare an am avut: 24%, 18% si ultima data salariile s-au majorat cu 12%. Mai mult, fiecare salariat primeste lunar 600.000 de lei vechi pentru a-si achita contravaloarea serviciilor prestate de unitatea noastra sau de altele similare si nu sint penalizati asa cum s-a intimplat cu personalul TESA, care luna trecuta a luat salariul diminuat cu aproximativ 30%. Nu au dreptate si cred ca este rea-vointa, atita timp cit noi ne zbatem sa le asiguram locurile de munca“, a precizat Vasile Costache, lider sindical la SC Termoprest SA Petrila.


In plus, liderul de sindicat a tinut sa-i instiinteze pe semnatarii protestului ca in luna septembrie vor avea loc noi alegeri pentru functia de reprezentant al sindicatului si ca este dispus sa renunte in favoarea celor care vor fi alesi.


Functioneaza fara licenta


SC Termoprest SA Petrila functioneaza deocamdata fara licenta deoarece ANRSC a impus o serie de masuri pe care cei din conducere au obligatia de a le duce la indeplinire pina in luna septembrie. Conform reprezentantilor primariei, documentatia necesara a ajuns deja la Bucuresti, dar au fost cerute acte in plus si o eficientizare a activitatilor prestate. Licenta a fost ridicata pentru activitatea de salubritate, iar in multe locuri ale orasului abia acum se perfecteaza contracte cu beneficiarii serviciilor respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS