15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn doar 45 de zile, la Spitalul de Urgenta Craiova au fost abandonati 17 bebelusi

In doar 45 de zile, la Spitalul de Urgenta Craiova au fost abandonati 17 bebelusi

De la inceputul acestui an, 17 bebelusi au fost abandonati in Maternitatea Spitalului de Urgenta Craiova. De cele mai multe ori, mamicile care doresc sa isi paraseasca copiii se prezinta la spital fara a avea asupra lor acte de identitate. „Sint femei care vin la spital numai in momentul cind trebuie sa nasca si, fiind cazuri de urgenta, sint internate si fara acte de identitate sau carnet de sanatate. Sint situatii cind femeile declara ca nu au posibilitatea sa isi intretina copiii si ca doresc sa fie dati in ingrijirea Directiei Copilului, dar exista si cazuri cind mamele, la doar citeva zile dupa ce aduc pe lume copiii, fug din spital. Sint si cazuri cind mama vine cu copilul mic, de doar citeva luni, se interneaza in Clinica de Pediatrie pe motiv ca micutul este bolnav, dupa care se face nevazuta“, a spus Iuliana Popescu, sefa Biroului Asistenta Maternala, din cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectiei Copilului (DASPC) Dolj.


Pina in prezent au fost dati in ingrijirea asistentilor maternali patru copii care, ajunsi la greutatea corespunzatoare si fiind declarati clinic sanatosi, a trebuit externati. „Azi (marti – n.r.) alti trei bebelusi vor fi externati si dati in ingrijirea asistentelor maternale“, a declarat Iuliana Popescu.


Bebelusul poate fi dat in adoptie dupa cel putin un an


Procedura legala desfasurata din momentul declararii abandonului si pina la solutionarea cazului este extrem de anevoioasa, iar pina la rezolvarea si clarificarea cazurilor pot trece ani buni. In momentul in care medicii descopera ca un copil este abandonat sint anuntati politistii si reprezentantii DASPC. Deoarece bebelusii parasiti de mamele lor in spital nu au certificate de nastere, este necesara intocmirea unui astfel de act. Chiar si fara certificat de nastere, bebelusul este inscris la un medic de familie. Apoi, intr-un interval de 48 de ore de la depistarea abandonului, politia face investigatii pentru gasirea mamei. „Daca parintii copilului nu si-au dezvaluit identitatea, deci copilul figureaza ca neavind parinti, trebuie urmata procedura in instanta. Acest demers dureaza aproximativ un an, timp in care parintii naturali au posibilitatea sa vina sa isi ia copilul acasa. Daca in acest interval de timp nu se prezinta nimeni, copilul poate fi dat in adoptie“, a precizat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii cu Publicul, in cadrul DASPC Dolj.


Reprezentantii DASPC Dolj au mentionat ca exista si situatii in care mama naturala a declarat la internare un domiciliu sau o identitate false. In cazul in care parintii sint identificati, li se va face o reevaluare psihologica si consiliere. Dupa noile reglementari legislative, chiar si parintii decazuti din drepturile parintesti au dreptul la a doua sansa. „Acestia pot beneficia de asistenta gratuita, de consiliere, iar daca se dovedeste ca s-au schimbat in bine si isi doresc copilul inapoi, pot fi repusi in drepturi de instanta. Daca nici in urma reevaluarii parintii nu doresc copilul, instanta hotaraste in privinta situatiei, dupa care are posibilitate sa deschida procedura de adoptie“, a precizat reprezentantul DASPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS