18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate Angajaţii de la Ambulanţă protestează pentru că nu şi-au primit salariile

Angajaţii de la Ambulanţă protestează pentru că nu şi-au primit salariile

Angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Vilcea vor protesta de Ziua Naţională, pentru că s-a intirziat plata salariilor cu aproximativ o săptămină. Intreruperea activităţii este folosită in ultima vreme ca instrument de şantaj pentru ca salariaţii de la Ambulanţă să işi primească lefurile. Conducerea unităţii habar nu are de necazurile oamenilor.

Pe 25 noiembrie, conform contractului de muncă, angajaţii SJA trebuia să incaseze avansurile, dar nici pină in prezent nu au primit banii. Nemulţumiţi, oamenii l-au anunţat pe Petre Duinea, liderul de sindicat al SJA, că vor protesta astăzi. „Dimineaţă, angajaţii au venit la mine in birou şi mi-au spus că vor intrerupe legal şi spontan activitatea, timp de citeva ore, timp in care nu se vor deplasa la solicitări. Din informaţiile pe care le aveam, eu ştiam că sint bani de salarii, dar din ce motive nu s-au dat nu ştiu, sper să fie una dintre piedicile minore pe care le avem de trecut“, a declarat Petre Duinea. Virgiliu Bălăşanu a spus că angajaţii şi-au primit banii in luna noiembrie, dar nu sint fonduri pentru decembrie. „Eu ştiu că s-au dat avansurile. Cum să zic că nu s-au dat cind eu am informaţii că s-au dat. Nu am nimic impotrivă dacă ei protestează şi dacă au zis că nu au primit banii“, a spus Virgiliu Bălăşanu. Directorul SJA a mai precizat că in prezent unitatea are datorii de peste 2,5 miliarde de lei către furnizorii de combustibil.

„Protestele angajaţilor SJA sint iminente“

SJA Vilcea are in prezent servicii efectuate şi nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate Vilcea, in 2004, in valoare de peste 6,5 miliarde de lei. In urma demersurilor pentru recuperarea banilor, SJA a primit doar promisiuni că va fi făcută o rectificare de buget. „CAS spune că vom primi banii cind aceştia vor veni de la CNAS. Dacă banii nu ajung in perioada imediat următoare, protestele angajaţilor sint iminente. Dacă rectificarea nu se face şi banii nu vin, SJA Vilcea va fi inchis pentru că nu are cum să mai supravieţuiască“, a declarat liderul de sindicat. Petre Duinea a precizat că SJA Vilcea a primit finanţare, de fiecare dată, doar cit să supravieţuiască. Pe 22 noiembrie, SJA a făcut un demers către Ministerul Sănătăţii, prin care a cerut finanţare pentru ultimele două luni ale acestui an. Tot in adresa respectivă era trecută şi modernizarea parcului auto. „Dotarea şi modernizarea parcului auto nu au fost luate in discuţie, iar proiectul pe care l-am făcut a fost respins in Senat şi, in locul acestuia, au dat o hotărire de guvern prin care va fi infiinţată staţia centrală de transport sanitar şi aerian Bucureşti. Necesarul financiar pentru reabilitarea acesteia este foarte mare, ceea ce inseamnă că in teritoriu nu vor mai ajunge bani deloc“, a precizat Petre Duinea. Chiar dacă parcul auto al SJA este deplorabil, acesta nu va fi modernizat in perioada următoare.

„Serviciul de Ambulanţă, pus in circa cerşetorului“

Sindicatul nu este mulţumit nici de salarizarea pe care a obţinut-o in urma protestelor, pentru că este nesemnificativă, 20% comparativ cu 60% cit s-a cerut iniţial.

„Nu am obţinut rezultatul dorit din cauza unor colegi sindicali care au semnat pacea cu guvernul. După 1 ianuarie, vom negocia din nou, că poate se schimbă guvernul şi, cine ştie, va ajunge şi sănătatea pe primul loc“, a declarat Petre Duinea. In urma negocierilor, Ministerul Sănătăţii le-a acordat sindicaliştilor de la Ambulanţă un spor de 15%. „In urma acestui spor, am ajuns ca Serviciul de Ambulanţă să fie pus in circa cerşetorului şi Ministerul Sănătăţii să ne arunce de fiecare dată cite puţin“, a spus Petre Duinea. Altă problemă cu care se va confrunta Ambulanţa in 2005 este incadrarea şoferilor cu studii medicale ca paramedici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS