10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenatorul Matei Vintila candideaza ca independent?

Senatorul Matei Vintila candideaza ca independent?

La sfirsitul saptaminii, membrii PSD isi vor desemna candidatii pentru parlament. In Vilcea, agitatia a atins cote maxime, mai ales ca unele figuri de marca ale partidului nu sint multumite de pozitia ocupata inainte de votul final. In privinta eligibilitatii, analistii politici spun ca locul intii la senat este sigur, pentru locul doi, „pariurile“ sint 40% pentru si – 60% contra, iar locul trei este neeligibil. Pe lista pentru Camera Deputatilor, locul unu este eligibil suta la suta, locul doi, 70-80%, iar locul trei, 20-25%. Procentele sint relative, „cotatiile“ se mai pot schimba, in primul rind in functie de candidati, apoi de ceea ce va reusi sa faca PSD la nivel central, pe ultima suta de metri, in favoarea imaginii sale si, de asemenea, de ce va izbuti opozitia.

In ceea ce priveste candidatii pentru locurile eligibile (sau aproape eligibile) sus-mentionate, lucrurile stau cam asa: la senat, pe primul loc va fi „ales“ Ion Tudor, Serban Bradisteanu va fi pe locul doi, iar Vintila Matei, care va obtine cele mai multe voturi – peste Ion Tudor si Serban Bradisteanu la un loc – va fi, dupa numararea buletinelor si dupa centralizarea votului electronic, abia pe locul trei.

La Camera Deputatilor, lucrurile par mai limpezi

In ceea ce priveste lista pentru Camera Deputatilor, lucrurile sint mai simple. Locul intii ii revine Rovanei Plumb, candidata impusa de la centru, aceasta fiind secondata de actualul prefect de Vilcea, Aurel Vladoiu, iar locul trei va fi probabil ocupat de Constantin Radulescu, care vrea cu orice pret sa demonstreze ca si tinerii au idei.

Dar, prin vot democratic, membrii de partid vor fi cei care vor avea ultimul cuvint de spus si vor stabili ordinea pe liste.

Surse din PSD sustin ca senatorul Matei Vintila, suparat foarte tare pentru pozitia ocupata, va candida ca independent. Si nu pentru senat, ci pentru Camera Deputatilor, unde sansele sint mai mari.

Totul depinde de prezenta la urne

PSD isi asuma un mare risc. Daca la referendumul pentru Constitutie, aproape intreaga clasa politica (si impreuna cu ea, electoratul) a inchis ochii la procentele fabuloase privind prezenta la urne, acum lucrurile nu mai stau la fel. Fiecare dintre cei sapte candidati la senat si 17 la Camera Deputatilor au sustinatorii lor, care se vor simti frustrati ca li se vor impune reprezentanti pe care nu si-i doresc. Cit de dispusi vor fi acesti sustinatori sa mai mearga la scrutinul din noiembrie e usor de presupus, iar un absenteism notabil al electoratului traditional al social-democratilor va favoriza, evident, opozitia. Tot capitalul de imagine pe care PSD l-a obtinut sau l-ar fi putut obtine la alegerile preliminare se va converti intr-un urias deficit de incredere, imposibil de recuperat pina la alegeri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS