11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGreva ortacilor din schimbul I

Greva ortacilor din schimbul I

• 35.000 de mineri au fost ieri in greva de avertisment timp de doua ore • In majoritatea carierelor din Oltenia, in greva de avertisment s-au aflat doar ortacii din schimbul I • Minerii iesiti din schimbul III au plecat acasa

Dupa cum au declarat liderii de sindicat, peste 35.000 de mineri au participat ieri-dimineata la o greva de avertisment de doua ore, in semn de protest fata de salariile mici, de conditiile grele de munca si de lipsa unui program de restructurare a sectorului minier. Conducerea Centralei Nationale Miniere a declarat ca la greva de avertisment, care s-a desfasurat intre orele 7.00 si 9.00, au participat mineri din Oltenia, Baia Mare, Bucovina si Ploiesti. Marin Condescu, liderul Centralei Nationale Miniere, s-a intilnit ieri, la Bucuresti, cu Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului, in vederea dezamorsarii conflictului. In cazul in care negocierile cu ministerul vor esua, minerii declara ca vor recurge la greva generala, pe 9 februarie. Condescu a mai declarat ca minerii doresc o indexare a salariilor cu 26 la suta, in timp ce guvernul ofera doar 9 la suta, cit este rata prognozata a inflatiei pentru 2004.

„Intelegem ca nu se poate ramine la nesfirsit asa“

La locurile de munca, nu toti minerii s-au aflat in greva de avertisment. In sali incalzite, ortacii ascultau indicatiile liderilor de sindicat. Intrebati de ce protesteaza, minerii raspundeau ca vor cresteri salariale si restructurari fara disponibilizare de personal. Cu toate ca tocmai iesisera din sut, ortacii din schimbul III de la cariera Tismana I, din cadrul Exploatarii Miniere Rovinari, au preferat sa plece acasa. Frigul si faptul ca ortacii din schimbul I se aflau in greva de avertisment i-au convins pe mineri sa nu mai ramina in cariera. Liderul de sindicat de la cariera Tismana I, Gabriel Balaceanu, a declarat ca minerii de aici nu au participat la greva din decembrie 2003, dar ieri au fost solidari cu colegii lor din Oltenia si din celelalte regiuni ale tarii. „Noi cerem acea indexare de 26% si vrem ca CNLO sa ramina nedivizata. In acelasi timp, intelegem ca nu se poate ramine la nesfirsit asa. Am ajuns intr-o situatie foarte grea la aceasta cariera. Personalul a fost redus: avem locul si omul. Daca se imbolnaveste cineva, nu avem cu cine sa il inlocuim. Lucram si cu oameni adusi de la penitenciar“, a declarat Gabriel Balaceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS