15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBulucea pregateste lovitura SELGROS

Bulucea pregateste lovitura SELGROS

Dupa scandaloasa afacere METRO Craiova – firma ale carei taxe si impozite le incaseaza ilegal municipalitatea craioveana, in dauna Primariei Cosoveni -, o noua invirteala de miliarde se arata la orizont pentru cei din fruntea urbei. Ca un facut, este vorba tot de un Cash&Carry de talie mare, de aceasta data numit SELGROS.

Complexul SELGROS Craiova urmeaza sa fie realizat pe partea dreapta a drumului de la Craiova catre Caracal, vizavi de DAEWOO Craiova. Autorizatia de construire pentru acest supermarket a fost eliberata in 2002 de catre Primaria Craiova, semn ca municipalitatea urmareste sa incaseze toate taxele si impozitele de aici. Doar ca, aidoma situatiei de la METRO, SELGROS va fi ridicat nu pe teritoriul Craiovei, ci pe cel al comunei Malu Mare, in a carui raza administrativa se afla terenul.

„Bulucea ne-a tot dus cu vorba“

„Nu am probleme cu comunele din jurul Craiovei, decit cu Cosoveniul, al carui primar a facut mereu abuzuri“, sustinea Vasile Bulucea in direct la Radio Sud, in emisiunea „Turnatorul de serviciu“, de luni dupa-amiaza. Minciunica, dom’ primar, pentru ca probleme de acest gen exista si cu alte localitati. Un exemplu concludent ar fi comuna Malu Mare, pe „tarlaua“ careia Craiova se tot intinde ca o placinta din 1990 incoace, fara ca bugetul localitatii sa vada vreun chior din taxele si impozitele percepute de aici.

„Conform impartirii administrative a Romaniei (Legea nr.2/1968-n.r.), teritoriul administrativ al comunei Malu Mare incepe de la podul pe care trece linia ferata Craiova-Calafat. De acolo, pe partea dreapta, cum te duci spre Caracal, incepe Malu Mare. Dintre toate firmele si institutiile aflate in aceasta zona, nici una nu plateste taxe si impozite la bugetul comunei noastre“, a declarat viceprimarul din Malu Mare, Gheorghe Stanescu.

Secretarul primariei, Gheorghe Florescu, ocupant al acestei functii din 1990, stie mai multe amanunte despre aceasta problema: „Pe acest teritoriu de linga DN 6 au fost ridicate Vama Craiova, o fabrica de confectii a unui italian si firma ARHI DESIGN. Ar fi fost normal si legal sa plateasca taxele si impozitele la noi, dar n-au facut-o pina acum. Am facut adrese peste tot ca sa rezolvam aceasta problema, insa nu ni s-a raspuns. Am propus chiar ca municipiul sa incaseze impozitele pe salarii si pe cladiri, iar noi doar cele pe terenuri, dar n-am rezolvat nimic pina acum, pentru ca primarul Vasile Bulucea ne-a tot dus cu vorba. Iar de bani am avea mare nevoie, pentru ca bugetul nostru pe un an abia daca ajunge la un miliard, cam cit doua apartamente din oras, si este insuficient chiar si pentru intretinerea celor patru unitati de invatamint din comuna“.

„Zona cu pricina apartine administrativ de comuna Malu Mare“

Dumitru Cernatescu, arhitectul – sef al judetului Dolj, a confirmat ca „zona cu pricina apartine administrativ de comuna Malu Mare, dar se afla in intravilanul municipiului Craiova“, o alta ciudatenie din seria celor pe care cotidianul nostru le-a semnalat deja in ultimele doua saptamini.

Cit despre incasarea taxelor si impozitelor, Cernatescu sustine ca ar trebui macar sa se imparta echitabil intre Primaria Craiova si Primaria Malu Mare: „Degeaba se supara Vasile Bulucea pe mine, sustinind ca eu dau avize pentru construire in aceste zone, dar eu vizez proiectele doar din punct de vedere urbanistic, nu administrativ, chestiune care apartine primariei“.

Revenind la firmele si institutiile care, conform celor sustinute de secretarul Primariei Malu Mare, nu cotizeaza la bugetul comunei, trebuie sa mentionam ca Directia Regionala Vamala Craiova este scutita de taxe si impozite, in baza unei hotariri de guvern. Totusi, asa cum arata Benoni Dimulescu, directorul Regionalei, institutia „a concesionat acest teren de la Primaria Craiova in momentul infiintarii“.

Asadar, o alta ilegalitate? Cum vine asta, ca Primaria Craiova sa concesioneze un teren care apartinea administrativ de Primaria Malu Mare? Curat murdar, nene Vasile!

Despre proprietarul italian al fabricii de confectii, secretarul Primariei Malu Mare sustine ca a contribuit doar o luna sau doua la bugetul comunei, asa cum ar fi fost legal, apoi, brusc, taxele si impozitele italianului au luat calea sacului fara fund al bugetului Craiovei. In schimb, in jurul firmei ARHI DESIGN pluteste oarece mister, caci Horatiu Buzatu, patronul firmei si lider al PNL Dolj, il contrazice pe secretarul de la Malu Mare:

„Din 1997, cind am inceput sa-mi construiesc fabrica din zona si pina in 2000, am platit taxele si eu tot catre Primaria Craiova. Dar, prin 2000, Marijan (Marian Jean Marinescu, fostul prefect de Dolj-n.r.) mi-a atras atentia ca aceia de la Malu Mare au dreptate si ca lor trebuie sa le platesc. Asa ca i-am trimis la plimbare pe cei de la Primaria Craiova si am inceput sa platesc catre Malu Mare“.

Proiectantul SELGROS nu stia ce-l paste

Noua afacere Cash&Carry care se iveste la orizontul Primariei Craiova este atit de misterioasa, incit oficialii de la Malu Mare nici n-au auzit de ea. „SELGROS? Care SELGROS? Am auzit si noi ca s-ar construi asa ceva, dar am aflat de treaba asta abia cind am vazut placuta indicatoare, pe care se mentioneaza ca Primaria Craiova a dat autorizatia de construire. Terenul de acolo apartine administrativ de noi, dar n-a venit nimeni la primarie sa ne spuna despre ce se face acolo. Probabil ca Bulucea incearca sa procedeze cu noi cum a facut cu METRO si Cosoveniul, adica sa ia toate taxele, iar noi sa nu primim nimic, desi avem tot dreptul“, a precizat Gheorghe Florescu, secretarul Primariei Malu Mare.

Tacerea din jurul viitorului edificiu al SELGROS Craiova este atit de adinca, incit proiectantul supermarketului a aflat abia ieri, de la redactorii GdS, de conflictul care mocneste in jurul terenului pe care se va inalta constructia.

„Eu stiam ca terenul este pe teritoriul administrativ al Craiovei, cel putin asa mi s-a spus mie. Asemenea ambiguitati cu limitele administrative au fost si la noi, in judetul Covasna, unde avem sediul firmei, dar s-au rezolvat de mult. O asemenea inadvertenta trebuie rezolvata cumva si la Craiova“, a declarat Vivian Gheorghiu, directorul firmei romano-germane V&K, ce a proiectat viitorul complex SELGROS Craiova, ocupindu-se, printre altele, si de obtinerea autorizatiei de construire. Autorizatie care a fost eliberata – ca un facut – de Primaria Craiova, in 12 noiembrie 2002, tot fara stirea Primariei Malu Mare.

„Ne vom cere mai departe drepturile. Nu ne vom lasa pina nu vom obtine taxele si impozitele care ni se cuvin. Pe la sedintele de la prefectura, primarul de la Cosoveni, care are aceleasi probleme ca noi, este luat in ris si facut nebun. Dar are perfecta dreptate, iar noi stim asta pentru ca sintem in aceeasi situatie“, a spus viceprimarul din Malu Mare, Gheorghe Stanescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS