Conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului propune ca, incepind de anul viitor, posturile didactice să se ocupe prin concurs organizat pe baza unei metodologii elaborate de MECT şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Cum va arăta această metodologie, mai mult decit sigur nici ministrul Athanasiu nu ştie, deoarece este imposibil de ştiut cu ce idei vor veni Internele şi ce „greutate“ vor avea acestea in contextul reformei din invăţămint. Oricum, ministrul educaţiei propune ca in invăţămintul de stat validarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice să se facă de către inspectoratul şcolar, iar angajarea pe post de către directorul unităţii şcolare pe baza statului de funcţii propus de Consiliul de Administraţie al şcolii, avizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi aprobat de consiliul local.
Se schimbă procedura restringerilor de activitate
De asemenea, procedura restringerilor de activitate se va schimba. In cazul in care restringerea de activitate vizează două sau mai multe persoane de aceeaşi specialitate, se va proceda la evaluarea obiectivă sau la organizarea unui concurs, conform hotăririi Consiliului de Administraţie al unităţii de invăţămint, apreciază ministrul Alexandru Athanasiu:
„Evaluarea, respectiv concursul sint realizate de o comisie al cărei preşedinte este inspectorul şcolar de specialitate, numită de ISJ. Din comisia de evaluare / concurs face parte, obligatoriu, directorul unităţii de invăţămint in cadrul căreia urmează să fie angajat personal didactic. Evaluarea obiectivă, convertită in punctaj unitar stabilit de MECT, constă intr-o inspecţie şcolară la clasă, cumulată cu: nivelul studiilor, gradul didactic sau titlul de doctor, media de absolvire, pentru stagiari, progresul şcolar al elevilor, activitatea didactico-ştiinţifică, lucrări ştiinţifice, studii, articole, programe şi manuale şcolare, material didactic omologat, experimente didactice“.
Criterii social-umanitare de departajare şi criterii ascunse
Dacă rezultatul evaluării obiective nu duce la departajare, conducerea MECT propune „aplicarea, in ordine, a criteriilor social-umanitare“: soţ/soţie cu domiciliul in localitate, părinţi cu domiciliul in localitate, motive de sănătate care nu permit părăsirea localităţii, soţul / soţia să lucreze in invăţămint, alte cauze obiective, dovedite cu acte. Mai mult decit sigur, „alte cauze obiective“ sint criterii ascunse pentru a favoriza obţinerea de posturi /catedre de către unii profesori privilegiaţi, oriunde s-ar afla in ţară. Reprezentanţii sindicatelor recunoscute la nivel naţional participă, ca observatori, la toate etapele restringerii de activitate.
Posturile şi catedrele vacante se vor scoate la concurs de ochii lumii
In cazul in care norma didactică va ajunge la 27 de ore, aproximativ o treime dintre cadrele didactice vor fi obligate de imprejurări să intre in şomaj. Teama justificată a unor profesori că vor rămine pe drumuri, fără bani şi cu statut de şomer ii va determina să apeleze in fel şi chip la director pentru a-i face restringere de activitate, după care lucrurile se complică şi mai mult. De ce? Pentru că pretransferările şi transferările in sistemul de invăţămint se vor face ca şi pină acum.
In unele municipii şi alte oraşe solicitate, posturile şi catedrele ce vor rămine vacante prin pensionarea unor cadre didactice nu se vor mai scoate la concurs de directori, deoarece vor fi ocupate in perioada pretransferărilor şi transferărilor, care este fixată inaintea concursului de competenţă propriu-zis. Profesorii care inaintea repartizării computerizate la nivel naţional au fost inspiraţi să opteze pentru o catedră dintr-un oraş nesolicitat, dar cu multe catedre vacante, vor ocupa prin transfer catedrele rămase libere. In acest context, restringerea de activitate va constitui una dintre cele mai spinoase probleme din invăţămintul preuniversitar.