15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateServiciul de Ambulanţă Dolj - la un pas de a intra in comă

Serviciul de Ambulanţă Dolj – la un pas de a intra in comă

Sumele alocate de Casa de Asigurări de Sănătate Dolj pentru Serviciul de Ambulanţă in anul curent acoperă cheltuielile acestei instituţii in primele cinci luni. Singura soluţie ar fi disponibilizarea a jumătate dintre salariaţi, dar in acest caz ambulanţa ar ajunge la bolnav după două ore de la solicitare. Conducerea CAS Dolj afirmă că la Serviciul de Ambulanţă sint multe deficienţe.

Salariaţii Serviciului de Ambulanţă Dolj au aflat ieri care este situaţia instituţiei la care lucrează: in scurt timp, aceasta ar putea intra in blocaj financiar din cauza bugetului mic alocat pentru acest an de CAS Dolj.

„Pentru a ne desfăşura activitatea in condiţii normale, am avea nevoie de 71 de miliarde de lei. CAS ne-a alocat pentru acest an 46 de miliarde. Cu aceşti bani nu putem să intreţinem maşinile sau să cumpărăm carburant şi medicamente“, a spus Antonie Antonie, directorul instituţiei amintite.

Salariaţi puţini, solicitări multe

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj şi ai CAS au solicitat conducerii Serviciului de Ambulanţă ca, pentru a ieşi din acest blocaj, să se facă disponibilizări.

Antonie Antonie spune insă că şi aşa angajaţii pe care ii are in cele 12 puncte de lucru sint insuficienţi şi nu pot acoperi graficul, iar singurul serviciu de unde s-ar putea face concedieri este cel mecanic, dar nu ar creşte eficienţa:

„Nu pot da afară decit de la Serviciul mecanic, dar la un service reparaţia unei Dacii costă cit salariul unui mecanic la mine. In total, Serviciul de Ambulanţă are 370 de angajaţi, dar şi aşa sint puţini“, a mai spus directorul.

In cazul in care numărul angajaţilor s-ar diminua, ambulanţa ar ajunge la solicitarea unui bolnav in două ore, şi nu in 15 minute, aşa cum este normal şi cum se intimplă in prezent. Cele 180 de solicitări care se inregistrează, in medie, in 24 de ore, sint rezolvate cu greu de angajaţii ambulanţei, iar dacă ar fi personal mai puţin, nu s-ar mai incadra in grafic.

Directorul Antonie Antonie mai spune că, dacă PETROM refuză să mai ofere combustibil pe credit pentru ambulanţe, acestea vor rămine in staţie şi mii de oameni vor avea de suferit.

Reprezentanţii CAS acuză conducerea Ambulanţei

Conducerea CAS Dolj spune că la Serviciul de Ambulanţă s-au găsit nereguli destul de grave. Conform unui raport dat publicităţii de CAS Dolj, printre deficienţele constatate aici se numără „lipsa dotării autovehiculelor cu aparate de bord pentru măsurarea kilometrilor parcurşi, utilizarea unor norme de consum supradimensionate faţă de consumul mediu de combustibil specific fiecărui tip de autosanitară sau raportarea falsă a unor solicitări, in scopul justificării consumului de carburanţi şi a activităţii personalului incadrat la punctele de lucru din judeţ“.

In urma controalelor efectuate, Biroul control furnizori de servicii medicale a dispus luarea de măsuri cum ar fi recuperarea sumelor imputate.

Pină la rezolvarea problemelor apărute intre CAS Dolj şi Serviciul de Ambulanţă, singurii care vor avea de suferit sint pacienţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS