22.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024

Istoria contraceptiei

Inca din antichitate, oamenii au fost preocupati de contraceptie, multe femei considerind atunci, ca si acum, ca este mai bine sa previi o sarcina, decit sa te trezesti in brate cu un copil pe care nu l-ai dorit.

Desi pare greu de crezut, stramosii nostri foloseau metode contraceptive care erau eficiente si destul de ingenioase pentru acele vremuri in care nu se vorbea de SIDA, iar bolile cu transmitere sexuala erau boli ca oricare altele.

Din antichitate si pina in preajma lui 1200, in afara de coitus interruptus, pentru contraceptie se foloseau diferite licori si numeroase tampoane intravaginale, un fel de diafragme rudimentare, realizate din miere, excremente de crocodil, radacini de mandragora sau trifoi. Grecii foloseau chiar un fel de prezervative confectionate din vezica urinara a caprelor.

Renascentistii, cei care puneau in valoare omul, au cautat o alta semnificatie a corpului uman si a sexualitatii. In 1564, Fallope a pus la punct un prezervativ din tesatura impregnata cu ierburi. Acesta avea, pe linga rolul contraceptiv, avantajul ca ii proteja pe parteneri de transmiterea sifilisului, boala care facea ravagii in acea perioada.

Dupa aproape 300 de ani, omul de stiinta Malthus incepe sa-si puna problema controlului nasterilor, temindu-se de o suprapopulare mondiala. Conceptiile acestuia sint adoptate de foarte multe miscari pro-contraceptie.

De-a lungul timpului, mai multi oameni de stiinta s-au interesat de ovulatie si de mecanismele ei, conceptia fiind in permanenta un subiect incitant.

In Japonia, Ogino stabileste un sistem care trebuia sa permita cuplurilor sa cunoasca perioada de fertilitate. Din pacate, experimentele sale au o marja de eroare de peste 40%. Primul pas fusese insa facut. Citiva ani mai tirziu, in 1951, in Mexic, este pusa la punct sinteza norethindronului care reuseste sa impiedice ovulatia. Era creat astfel primul contraceptiv care controla activitatea ovariana. Primele experimente, in Puerto Rico, demonstreaza eficacitatea acestei contraceptii orale. Asa se naste pilula contraceptiva.

In America anilor ’60 incep sa se vinda primele pilule contraceptive. Din cauza unor erori, pilulele cu actiune slaba sint scoase de pe piata. Francezii fiind mai puritani, puterea politica refuza autorizarea contraceptiei.

Incet, incet, studiile stiintifice duc la aparitia unei game variate de mijloace de contraceptie bazate pe hormoni. Aparitia SIDA in anii ’80 a facut ca prezervativul sa fie cel mai bine vindut contraceptiv, acesta fiind singura metoda care protejeaza impotriva sarcinii, dar si a bolilor cu transmitere sexuala.

Pentru viitor, in domeniul contraceptiei, specialistii se gindesc deja sa puna in practica un vaccin antisarcina sau alte metode ingenioase care nu solicita nici urmarea unuit „tratament“ riguros, nici nu conditioneaza desfasurarea actului sexual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS