10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii care au cabinete particulare nu pot conduce spitale sau sectii

Medicii care au cabinete particulare nu pot conduce spitale sau sectii

Personalul medical care detine cabinete sau clinici particulare nu va putea ocupa functii in conducerea spitalelor publice si a sectiilor acestora, a decis ieri Camera Deputatilor, la propunerea PRM, in urma adoptarii proiectului legii spitalelor. Reprezentantii PRM au aratat ca, printr-o astfel de prevedere, se va elimina concurenta neloiala dintre unitatile spitalicesti publice si cele din sistemul privat si se vor preveni sustragerile de bunuri din spitalele publice. Propunerea PRM a fost sustinuta si de secretarul se stat in Ministerul Sanatatii, Luminita Gheorghiu, dar criticata, dupa votul din Camera, de catre ministrul sanatatii, Daniela Bartos.

Daniela Bartos a declarat ca pozitia secretarului de stat Luminita Gheorghiu nu este pozitia Ministerului Sanatatii. Bartos a spus ca nu exista un conflict de interese intre medicii care lucreaza in spitalele publice si in sistemul privat. „Nu pot sa dau afara toti sefii de sectie care lucreaza la cabinete particulare“, a precizat Daniela Bartos. Vicepresedintele Comisiei pentru sanatate a Camerei Deputatilor Ovidiu Brinzan (PSD) a declarat ca textul PRM a fost adoptat de Camera Deputatilor in urma unei neintelegeri.

El spera ca aceasta neintelegere sa fie inlaturata la medierea legii. „Comisia pentru sanatate a Camerei si Ministerul Sanatatii se opun restrictionarii dreptului medicilor care presteaza servicii medicale in sistemul privat, de a face parte din conducerea spitalelor publice si din consiliile de administratie ale acestor spitale“, a spus deputatul PSD. In timpul dezbaterilor din plenul Camerei, unii deputati au sustinut ca medicii ar trebui sa lucreze cu norma de opt ore in spitalele publice, sa aleaga intre a face afaceri sau a fi in slujba pacientilor din sistemul public. Alti deputati au apreciat insa ca va scadea calitatea serviciilor medicale din spitalele publice, daca medicii care lucreaza si in sistemul de sanatate privat nu vor putea sa ocupe functii de conducere in spitalele publice.

Deputatii au mai stabilit ca orice spital are obligatia de a acorda primul ajutor si asistenta medicala de urgenta fiecarei persoane care se prezinta la serviciul de urgenta al spitalului, daca starea sanatatii persoanei este critica. Spitalele vor fi in permanenta pregatite pentru asigurarea asistentei medicale in caz de razboi, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale sau alte situatii de criza, precizeaza proiectul de lege. Ministerul Sanatatii va retrage autorizatia de functionare unitatilor spitalicesti care, in termen de un an de la data intrarii in vigoare a proiectului de lege, nu vor obtine certificatul de acreditare.

Proiectul de lege prevede ca, o data la cinci ani, spitalele sint supuse reacreditarii si contine precizari privind conditiile de acreditare. Deputatii au mai stabilit ca spitalele private vor fi scutite, pe o perioada de cinci ani de la infiintare, de plata impozitelor pentru terenurile si cladirile care deservesc realizarii obiectului de activitate. Proiectul de lege mai prevede ca ministrul sanatatii va prezenta anual parlamentului situatia privind numarul de spitale, numarul de paturi de spital raportat la numarul de locuitori, situatia acreditarii spitalelor publice si starea de sanatate publica a populatei Romaniei. Proiectul de lege urmeaza sa fie analizat si de Senat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS