18.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024

Flash

Biserica din Maramures adusa la Priseaca

Enoriasii comunei Vulpeni se mindresc cu un lacas de cult inedit pentru zona Olteniei. Biserica din satul Priseaca este declarata monument istoric, avind o vechime de aproape doua sute de ani. Ea este construita din lemn si a fost adusa din Maramures, dupa ce a servit ca loc de inchinaciune si pentru gorjeni. In Priseaca a ajuns in 1970, dar satenii sint constienti de valoarea istorica a acesteia si primaria nu s-a zgircit cind a fost nevoie sa puna umarul la pastrarea istoriei: alaturi de cetatenii comunei s-a reusit sa se adune 25 de milioane de lei, bani pentru repararea acoperisului din sita. Aflata la marginea satului, biserica le ofera enoriasilor o oaza de liniste interioara si pace sufleteasca, amintind prin arhitectura si asezarea ei de bisericile de la munte, acolo unde oamenii se simt cel mai aproape de Dumnezeu.

Foi de porumb in loc de nutret

Situatia dezastruoasa din agricultura a determinat taranii sa valorifice chiar si foile de porumb. „Ce sa facem, daca nu am facut porumb? In alti ani faceam zece carute, dar acum nu am cules decit trei carute cu foi cu tot. La iarna le dam la animale sa le manince, sa nu moara de foame“, spune Florentina Badica. Recolta porumbului a fost slaba in toate zonele tarii, iar nutretul este inlocuit.

Ai vaca, n-ai 416!

Pentru Legea venitului minim garantat, la Primaria Vulpeni sint inregistrate numai 78 de dosare, din 2.800 de locuitori. Primarul Stefan Tanasescu spune ca locuitorii sint, in mare parte, bogati si nu au nevoie de ajutorul de la stat. Veniturile pe un an ale primariei sint de 450 de milioane de lei, bani care nu ajung nici pentru cei mai sarmani oameni din sat: „Avem venituri proprii de 450 de milioane de lei la nivelul primariei, din care sint incasati 90 la suta. Cu unii a trebuit sa ma iau de git ca sa-mi plateasca impozitul. De exemplu, Gheorghe Manea are o moara aici si nu a platit impozitul zece ani, pina am venit eu primar. Dar ne-am certat, ne-am mai impuns reciproc si acum plateste impozitul“, spune primarul Stefan Tanasescu. Oamenii se ocupa, in special, cu cresterea bovinelor, aici existind cel mai mare numar de bovine pe cap de locuitor din judetul Olt. Pentru indeplinirea conditiilor la Legea 416 este necesar sa nu mai aiba alte venituri, iar daca ai o vaca in batatura se considera ca nu mori de foame. Asadar, ai vaca, n-ai 416!

• Pagina realizata de Nicoleta ENE si Ionut PIRVULESCU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS