Declaratiile facute de liderii de la Slatina si Bucuresti dupa inundatiile din 2-3 iulie, referitoare la acordarea de ajutoare pentru sinistrati, au ramas la stadiul de proiect. Nici promisiunile n-au fost putine, mai ales daca tinem seama ca pagubele produse de inundatii au fost uriase. In primele zile, singurele ajutoare pe care le-au primit sinistratii au constat in alimente si apa, vitale in acele momente. Era insa necesar ca oamenii sa poata sa o ia de la capat. Pentru aceasta era nevoie si de altceva, in afara de piine si conserve. Si acest ceva intirzie sa vina, chiar daca de la producerea dezastrului a trecut o luna si jumatate.
Lipsesc materialele de constructie
O vizita in comunele sinistrate, la o saptamina de la inundatii, putea fi edificatoare pentru situatia existenta. Disperate in prima faza, primariile din comunele respective au facut apel la institutiile statului si la persoanele fizice sa ajute in orice fel pe cei aflati in necaz. Si ajutoarele nu au intirziat sa apara. Apa minerala, conserve, piine, zahar, ulei, toate au fost distribuite in primele zile ale lunii trecute. Au inceput apoi sa soseasca haine. Tiruri intregi cu imbracaminte au fost trimise din toate zonele tarii. Sediile primariilor si locurile unde au fost depozitate hainele au fost luate cu asalt de oamenii carora apele le-au distrus totul. In zilele cind s-au impartit ajutoarele, privelistea era una de cosmar. Zeci de persoane s-au calcat pur si simplu in picioare, in speranta ca vor gasi lucruri care sa le fie necesare. Insa imbracamintea, oricit de multa ar fi, nu poate suplini absenta unui acoperis deasupra capului. Iar casele care necesita reparatii capitale nu sint putine. La Crimpoia, Serbanesti, Schitu si Movileni, sute de case au fost partial sau total distruse. Costurile pentru refacerea lor sint insa imense. S-a vorbit despre sume care depasesc 1.000 de miliarde, bani care ar fi necesari pentru refacerea caselor din temelie sau pentru achizitionarea de materiale de constructie. S-a vorbit doar. Pentru ca, pina in prezent, in comunele sinistrate n-au ajuns materialele de constructie promise. S-au dat doar niste ajutoare banesti din partea statului, cuprinse intre doua si opt milioane de lei, in functie de gradul in care au fost afectate locuintele. S-a considerat, probabil, ca opt milioane de lei sint mai mult decit suficiente pentru a reconstrui o casa. Cu acesti bani poti incepe o noua viata, poti cumpara un pat cu saltea sau un cuier de hol cu patru cirlige ori cimentul necesar pentru a construi un sfert din fundatia unei locuinte. Daca mai da si Dumnezeu un ajutor micut sa tina vara pina in decembrie, situatia nu este asa de grava.
Statul are, probabil, alte prioritati
Desi toamna se apropie cu repeziciune, autoritatile centrale nu par a fi dispuse sa faca vreun gest de ajutorare a oamenilor din comunele sinistrate. Primarii acestor comune au facut adrese catre prefectura judetului, prin care solicitau cantitati minime de materiale de constructie. Deocamdata, nu au primit nici un raspuns, cu toate ca sintem la jumatatea lui august. Una dintre comunele cele mai afectate de inundatii, Crimpoia, se afla acum intr-o situatie mai mult decit delicata. Asa cum spunea primarul Ilie Ciobanu, pina in prezent ajutoarele s-au rezumat la alimentele din primele zile si la haine: „Materiale de constructie n-am primit pina acum. A existat o singura exceptie, o firma din Piatra Olt reconstruind o casa cazuta linga pod. Altceva nu am mai primit, desi am facut adrese catre prefectura cu necesarul de materiale“. In aceeasi situatie sint si reprezentantii administratiei locale din Movileni si Serbanesti. Memorii peste memorii, adrese si cam atit. Ajutorul care ar fi trebuit sa vina de la guvern intirzie. La Serbanesti au venit doar 400 de saci de ciment, trimisi de un om de afaceri din Slatina. Singura conditie impusa a fost ca aceasta cantitate sa fie distribuita in mod egal la 33 de gospodarii. Seful de cabinet al prefectului Octavian Popescu, Adrian Pop, spunea ca banii pentru persoanele sinistrate sau pentru materialele de constructie necesare vor sosi in cel mai scurt timp. Insa nici el nu intelegea de ce asteptarea acestor oameni a fost prelungita atit de mult. „Noi am avut comisii care au mers pe teren, prin comunele afectate de inundatii, si au contabilizat distrugerile. Avem 450 de case afectate, pentru care trebuie ajutor urgent din partea guvernului. Pe teren se afla acum reprezentantii ANL-ului, care fac verificarea situatiei pe care am raportat-o noi. Abia dupa ce acestia vor termina verificarea, vom putea sa asteptam banii sau materialele de constructie. Au fost stabilite locurile unde se vor colecta acestea si oamenii raspunzatori, pentru ca totul sa fie in ordine“. In timp ce reprezentantii guvernului fac verificarea, sinistratii din comunele Oltului asteapta un semn ca n-au fost uitati, desi sperantele ca-si vor reface casele pina la sosirea sezonului rece sint aproape nule.