16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Orezul auriu, o foarte bună sursă de vitamina A

 

Cercetătorii susţin că beta-carotenul conţinut în aşa-numitul orez auriu se transformă în vitamina A după ce este sintetizat de organismul uman. Orezul auriu este un produs modificat genetic dezvoltat la începutul anilor 1990 cu scopul de a crea un tip de orez care să conţină beta-caroten, un precursor al vitaminei A. În forma în care există în prezent, orezul auriu conţine 35 de micrograme de beta-caroten pe gram. „Am descoperit că fiecare patru unităţi de beta-caroten extrase din această varietate de orez sunt transformate de metabolismul uman într-o unitate de vitamina A“, a explicat Michael Grusak, pediatru în cadrul Centrului pentru Cercetare în Nutriţia Pediatrică al Facultăţii de Medicină Baylor din Washington. Acest rezultat a fost obţinut în urma unui experiment. Cinci adulţi sănătoşi au consumat o anumită cantitate de orez auriu, apoi li s-a măsurat nivelul de retinol din sânge (retinolul este o formă a vitaminei A). Carenţa de vitamina A, care poate cauza deficienţe grave de vedere, este o problemă majoră în multe părţi ale lumii, unde orezul este principala sursă de alimentaţie a membrilor mai săraci ai comunităţilor. „Prin încorporarea vitaminei A în alimentele sau produsele ce se consumă cel mai mult în aceste ţări problema ar putea fi rezolvată“, a mai spus Grusak. Într-un comunicat de presă al Facultăţii de Medicină Baylor s-a precizat însă că trebuie făcute cercetări suplimentare înainte ca acest tip de orez să poată fi comercializat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS