16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Copiii pot fi educaţi să facă faţă stresului

 

Intervenţia familiei poate îmbunătăţi reacţia preşcolarilor în faţa situaţiilor stresante, arată un studiu efectuat la Universitatea din New York. Autorii săi susţin că felul în care organismul unui copil reacţionează la stres este variabil. Mai mult, micuţii cu predispoziţie spre un comportament antisocial răspund atipic la stres. Atunci când se află într-o astfel de situaţie, ei nu eliberează suficient cortizol – un hormon care „apare“ în condiţii de presiune psihică.

Micuţii au prezentat această reacţie atipică la stres. Ca grup, în cadrul studiului, la ei nu s-a înregistrat un nivel normal de cortizol în salivă, nici înaintea unei situaţii de stres maxim. Totuşi, după intervenţia familiei, s-a înregistrat o creştere a nivelului de cortizol din organism. În acest caz, copiii cu predispoziţie spre comportament antisocial au fost împărţiţi în două grupuri. Unul a beneficiat de intervenţia familiei, iar acest lucru nu s-a întâmplat în cazul celuilalt grup. Când aceşti copii au fost puşi să se joace cu alţii pe care nu-i cunoşteau, la primul grup s-a înregistrat un nivel de cortizol normal, în timp ce la ceilalţi acesta se afla în acelaşi stadiu ca şi înainte. Cercetătorii americani au declarat că aceste rezultate au arătat că familia este responsabilă pentru viitorul copilului.

92 de familii, cu un precedent în comportamentul antisocial, au participat la acest studiu. Aproape jumătate din părinţi nu absolviseră liceul, suferiseră de depresie şi anxietate. Familiile, care urma să discute cu copiii despre cum să procedeze în situaţiile stresante, au fost alese aleatoriu. Cele selectate au participat la 22 de şedinţe conduse de un psiholog şi au primit zece vizite acasă din partea unui specialist în probleme psihice pe o perioadă de opt luni. Părinţii au fost învăţaţi să educe copiii folosind metode nonviolente, să nu-i mai critice şi să folosească recompensa în procesul de educare. Cei mici au fost învăţaţi cum să socializeze cu colegii, cum să devină conştienţi de propriile emoţii şi sentimente şi cum să urmeze regulile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS