18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Totul despre Monopoly


Tuturor ni se pare foarte distractiv sa le luam „proprietatile“ prietenilor platind cu bani fictivi; dar jocul Monopoly are si un substrat mai adânc.


Monopoly, in diversele sale forme, se juca inca din 1904. In acel an, un economist care activa si in politica a introdus un joc nou, numit „Landlord’s Game“ („Jocul locatorilor“ – n.r.), in diverse comunitati din Statele Unite, pentru a-i „ajuta“ pe oameni sa inteleaga de ce proprietarii se imbogateau din ce in ce mai rapid. Regula era ca jucatorii sa inchirieze diverse proprietati, platind pentru servicii si evitând, in acelasi timp, „Inchisoarea“. Desi fusese patentat, jocul a fost produs de o fabrica abia in 1910.


De-a lungul anilor, au existat si câteva schimbari, dintre care cea mai importanta a fost renuntarea la a doua runda de joc. Pentru un timp, jocul s-a numit „Auction Monopoly“, „proprietatile“ fictive fiind „botezate“ in functie de regiunea unde era distribuit. Insa, dupa anii 1920, jocul a ramas la nivelul la care se afla si astazi.


In prezent, oamenii din intreaga lume se bucura de Monopoly, jocul având diverse versiuni in 26 de limbi. Tara care face exceptie este Cuba. Atunci când Fidel Castro a ajuns la putere, a cerut interzicerea jocului, cel mai probabil din cauza ca acesta promoveaza capitalismul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS