10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Homarul – un „canibal“ in restaurantele de lux


Homarul este unul dintre cele mai populare preparate culinare servite in restaurantele de lux. Dar cât de multe stim despre „victima“ din farfuria noastra?


Homarul proaspat poate fi cumparat in orasele-port din pietele din apropierea docurilor. Dar majoritatea oamenilor refuza sa-l gateasca acasa, din cauza mitului potrivit caruia homarul „tipa“ in momentul in care este pus in apa fiarta. De fapt, acest animal nu are corzi vocale pentru a putea produce vreun sunet. In plus, el este pus in apa fiarta cu capul in jos, astfel incât moare imediat.


Specialistii considera ca homarii nu au nici macar un sistem nervos central, astfel ca nu simt durerea. Daca homarii ar avea aceasta capacitate, nu si-ar mai amputa singuri clestii, situatie intâlnita frecvent de cercetatori. De obicei se intâmpla ca homarii sa fie gasiti in plase tinând clestele amputat in celalalt cleste. Singura explicatie gasita de biologi este aceea ca, in momentul in care este prins, homarul devine dezorientat. Acest fenomen conduce uneori la canibalism in grupurile mari de homari. In plus, oamenii care lucreaza cu aceste animale trebuie sa fie foarte atenti. S-au inregistrat numeroase cazuri când homarii au sectionat degete cu clestii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS