18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Alimente antifumat

Consumul de fructe şi legume proaspete ar putea duce, în timp, la renunţarea la fumat. Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu coordonat de Gary A. Giovino, de la The State University of New York, informează tgcom-it.
În cadrul studiului, la care au participat 1.000 de voluntari fumători, s-a constatat că persoanele care au consumat zilnic cel puţin patru porţii de fructe şi legume proaspete au raportat o nevoie mai redusă de a fuma, în comparaţie cu cei care mâncau cel mult două porţii de legume şi fructe în fiecare zi. În plus, după 14 luni de astfel de regim alimentar, o treime din cei care au mâncat fructe şi legume cu regularitate au renunţat la fumat.
O posibilă explicaţie este aceea că aportul de fibre din fructe şi legume creşte senzaţia de saţietate. De asemenea, fructele şi legumele potenţează gustul neplăcut al ţigărilor, spre deosebire de alimente, precum carnea, şi de băuturi, precum cafeaua şi alcoolul.
„Mai mult, consumul de astfel de alimente previne revenirea la acest viciu“, spune Gary A. Giovino, profesor de sănătate publică la The State University of New York. De altfel, un studiu anterior, realizat de data aceasta de specialiştii Centrului Medical al Universităţii Duke (SUA), a demonstrat faptul că laptele, fructele şi legumele crude înrăutăţesc gustul ţigărilor. 16% dintre fumători au spus că nu suportă ţigara dacă înainte au mâncat fructe sau legume crude. „Cei care vor să renunţe la fumat ar fi bine să includă în dieta lor câte un pahar cu lapte rece zilnic şi să excludă berea“, arată prof. Joseph McClernon, coordonatorul studiului. Pe de altă parte, 44% dintre fumători au spus că, lângă un pahar cu vin sau bere, ţigările au un gust mult mai bun. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul cafelei sau al băuturilor pe bază de cola, după cum au arătat 45% dintre subiecţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS