15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăSportAldana, colecţionară de medalii

Aldana, colecţionară de medalii

Karateka în vârstă de 9 ani, legitimată la CS Bushi-LPS „Petrache Trişcu“ din Craiova, are în vitrină peste 20 de medalii. Pe cele mai importante, două medalii de aur şi una de argint, le-a cucerit recent, la Campionatul Mondial din Turcia.

Practică artele marţiale de numai trei ani, dar a reuşit să îşi adjudece deja trei titluri de campionă naţională, iar recent a obţinut trei medalii la Campionatul Mondial din Turcia.
Aldana Lupeanu este o craioveancă în vârstă de 9 ani, care a mers la karate doar pentru a deprinde tehnici de autoapărare, dar ceea ce i se părea la început o necesitate s-a transformat în scurt timp în pasiune şi a ajuns să revină cu medalie la gât de la fiecare competiţie la care participă. Pasiunea pentru karate a răsărit în sufletul Aldanei când şi-a însoţit verişorii la un antrenament de karate la clubul Bushi – LPS „Petrache Trişcu“ din Craiova. „Acum aproape trei ani, i-am spus mamei că vreau să merg şi eu cu verişorii mei la antrenament la karate. Voiam să fac pentru autoapărare, dar cum am văzut ce fac acolo copiii, am vrut să practic şi eu. Mi-au plăcut tehnicile, sunt foarte frumoase, tot ce era acolo. Făcusem şi dansuri, dar nu prea m-au impresionat, nu a fost cine ştie ce. Karatele mi-au dat curaj, încredere în mine“, îşi aminteşte sportiva, care este elevă în clasa a III-a la Colegiul „Elena Cuza“ din Bănie.
Sportiva antrenată de Geri Mitroi şi Ionel Totâlcă a avut primul concurs la o lună după ce a îmbrăcat pentru prima dată kimonoul. A obţinut locul întâi la kata şi locul trei la kumite. Era începutul unui parcurs foarte bun. La campionatul naţional are patru medalii (trei de aur, una de bronz), dar după ce a participat la diferite cupe, totalul medaliilor la competiţii interne a ajuns la 21. Numai în 2011 a adus acasă 11 medalii de aur. Tânăra are programate cinci antrenamente pe săptămână, dar este preocupată şi de şcoală, unde participă la diverse concursuri. „Câteodată este mai greu la antrenamente, dar nu renunţ niciodată, pentru că îmi place. La şcoală particip la concursurile «Micul Matematician», «Comunicare» şi «Cănguraşul»“, povesteşte Aldana.

O brăţară de aur, premiul părinţilor

Cea mai recentă performanţă a Aldanei Lupeanu se leagă de prima sa participare la o competiţie în afara ţării. Este vorba despre un concurs de anvergură, Campionatul Mondial, desfăşurat recent la Istanbul (Turcia). Sportiva pregătită de Geri Mitroi şi Ionel Totâlcă s-a descurcat cum nu se putea mai bine. A obţinut trei medalii, două de aur, la kumite individual, kumite shobu ippon, şi una de argint la kata individual, categoria de vârstă copii 3 (9-10 ani). „Am fost cea mai mică din delegaţia craioveană. Antrenorul Geri Mitroi m-a încurajat mereu, mi-a zis să nu am emoţii, iar după concurs m-a felicitat. A fost mai greu decât la un concurs în ţară, deoarece acolo erau adversare mult mai puternice“. Este mândră de cele trei medalii şi spune că recompensa pentru realizarea sa ar fi ca apropiaţii să o oprească pe stradă şi să-i spună: „Bravo, Aldana, eşti cea mai tare!“. Din partea părinţilor şi-a primit deja premiul, o brăţară de aur. Şi, în plus, părinţii investesc în pregătirea ei, cumpărarea de kimonouri şi participarea la competiţii. Întrebată până la ce vârstă se vede practicând karate, Aldana a răspuns imediat: „Cam până la 18 ani, aşa“.
Nu doar Aldana Lupeanu a urcat pe podium în Turcia. Şi alţi elevi pregătiţi de Geri Mitroi şi Ionel Totâlcă au obţinut medalii, după cum urmează: de la CS Universitatea Craiova: Ionuţ Mitrică – locul 3 (juniori, kumite individual, 60 kg), Mihai Teiuşanu – locul 3 (kata individual, juniori), Adnana Popa – locul 3 (kumite, senioare, 55 kg), echipa masculină de kata juniori (Marius Florescu, Ionuţ Mitrică, Mihai Teiuşanu) – locul 2, Anisia Iova – locul 2 la kata echipe juniori şi locul 3 la kumite echipe juniori; de la LPS „Petrache Trişcu“: Gabriel Iordache – locul 3 la kumite individual (cadeţi, 57 de kilograme).

Medalii la seniori

Karateka cei mai mari la CS Universitatea Craiova au participat, weekendul trecut, la Campionatul Naţional WKF interstiluri (seniori) de la Izvorani şi au obţinut trei medalii, deşi sunt încă juniori. Echipa masculină de kata (Ionuţ Mitrică, Mihai Teiuşanu, Marius Florescu) a obţinut aurul, Ionuţ Mitrică a luat argint la kata individual, iar Marius Florescu a luat bronz la kumite individual (67 de kilograme). Craiovenii au obţinut şi alte clasări în vecinătarea podiumului, după cum urmează: Ionuţ Mitrică – locul 4 la kumite individual 60 kg, Marius Florescu – locul 4 la kata individual, Adnana Popa – locul 5 la kumite individual 55 kg şi Mihai Teiuşanu – 5 la kumite individual 60 kg şi kata individual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS