22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSportSorin Matei vrea o medalie la Torino

Sorin Matei vrea o medalie la Torino

Delegaţia României de atletism, din care fac parte şi oltencele Mihaela Neacşu şi Ancuţa Bobocel, a plecat ieri spre Torino, la Europenele de sală. Preşedintele FRA, Sorin Matei, a spus că obiectivul tricolorilor îl constituie obţinerea unei medalii şi calificarea în trei-patru finale.

O delegaţie formată din 15 atleţi a plecat ieri-dimineaţă spre Torino, urmând ca în weekend să participe la Campionatul European de atletism în sală. Preşedintele Federaţiei Române de Atletism (FRA), Sorin Matei, a spus că obiectivul României la această întrecere este obţinerea unei medalii şi calificarea a trei-patru sportivi în finale. „Obiectivul delegaţiei noastre este obţinerea unei medalii şi trei-patru finalişti. Lotul nostru s-a întinerit foarte mult şi, cu siguranţă, este o pregătire bună la un concurs de un asemenea nivel pentru cei care sunt încă la început“, a spus Sorin Matei, fost director la CSM Craiova.
Din lotul care a plecat spre Italia fac parte şi două atlete oltene, Mihaela Neacşu (CSM Craiova) şi Ancuţa Bobocel (CSM Drobeta Turnu Severin – Dinamo). Neacşu va lua startul în proba de 800 de metri, iar Bobocel va concura la 1.500 m. În plus, Cornelia Deiac, legitimată la CSM Craiova, va concura la săritura în lungime. Lotul feminin mai cuprinde sportivele: Angela Moroşanu (60 metri plat şi 60 metri garduri), Viorica Ţigău şi Alina Militaru (ambele la săritura în lungime), Cristina Bujin şi Carmen Toma (la triplu salt), Mirela Lavric (800 m), Estera Petre (înălţime) şi Anca Heltne (greutate).
România are doar patru reprezentanţi la masculin: Ioan Vieru la 400 de metri, Cătălin Câmpeanu la 400 de metri şi 60 de metri plat, Alin Anghel la triplu salt, iar Adrian Vasile la lungime.

Anca Heltne, favorită la aruncarea greutăţii

La precedentul Campionat European indoor, România nu a cucerit nici o medalie, din lotul deplasat în Italia doar sprinterul Ioan Vieru putându-se lăuda că are o medalie la un campionat european de seniori (bronz, la Campionatul European de sală din 2002, în proba de 400 de metri – n.r.).
Ultima medalie de aur la o întrecere continentală de sală datează din 2005, când Elena Iagăr se clasa pe primul loc în proba de 1.500 metri, fiind secondată de Corina Dumbrăvean, de la CS Olimpic Craiova.
În contextul în care Marian Oprea şi Ionela Târlea sunt accidentaţi, cea mai mare speranţă la o medalie se leagă de Anca Heltne, sportivă ce deţine cel mai bun rezultat mondial al sezonului la aruncarea greutăţii, cu 19,54 metri. România speră şi la o clasare bună a fetelor de la sărituri. În prezent, trei atlete se situează în Top 15 european (Top 20 mondial): Viorica Ţigău (6,60 m), Cornelia Deiac (6,56 m) şi Alina Militaru (6,43 m).
O surpriză plăcută ar putea apărea şi de la reprezentantele noii generaţii a atletismului autohton, Mirela Lavric (18 ani) şi Ancuţa Bobocel (21 de ani).
Campioană mondială şi europeană de juniori, Mirela Lavric a reuşit recent să se claseze pe locul al treilea în proba de 800 de metri din cadrul reuniunii de la Stockholm, cu timpul de 2:02,83, nou record personal indoor, iar Ancuţa Bobocel are şi ea în palmares două medalii de argint la CM de juniori.

Nu şi-au luat măsuri speciale

Sorin Matei a mai spus că sportivii români nu se tem de o atmosferă ostilă la Torino: „Orice organizator de competiţii o să ia măsurile care se impun. Noi nu ne-am luat măsuri speciale. Pur şi simplu, ne vom comporta aşa cum ne comportăm de obicei. Singura discuţie pe care am avut-o cu sportivii a fost legată de efectul psihologic vizavi de acest sport. S-ar putea ca la o probă în care concurează un român şi un italian să nu se procedeze ca de obicei, iar suporterii să-l încurajeze doar pe italian, iar pe român nu. Atletismul e mai paşnic din acest punct de vedere, iar fairplay-ul îşi spune cuvântul de nenumărate ori şi fiecare sportiv este încurajat şi aplaudat“, a adăugat Sorin Matei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS